Vyvraždění rodiny Clutterových: Zločin, který inspiroval slavný román Chladnokrevně od Trumana Capoteho

Truman Capote a jeho Chladnokrevně: Kniha popisuje brutální vyvraždění rodiny Clutterových
Zdroj: Pixabay

Listopad roku 1959 se pro farmářskou rodinu Clutterových stal osudným. Když lupiči v jejich domě nenašli plný sejf, ale jen pár dolarů, propadli vražednému šílenství. Tento čin se stal inspirací pro román Chladnokrevně od Trumana Capoteho.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 04. 2023 11:00

Doposud se přesně neví, jak se celý incident udál, ale předpokládá se, že vraždil jen Perry Smith. Ten se také později stal hrdinou knihy Chladnokrevně spisovatele Trumana Capoteho.

Problematické dětství Perryho Smitha

Narodil v roce 1928 v Nevadě do rodiny, kterou tvořili násilnický otec a matka alkoholička. Ta se udusila vlastními zvratky, když bylo Perrymu třináct. Jelikož byl otec dávno kdovíkde, skončil v sirotčinci, kde ho jeptišky začaly zneužívat, což byl trest za pomočení postele.

Není divu, že jakmile mohl, vstoupil do armády, aby od všeho utekl. Nejprve se účastnil bojů v druhé světové válce, pak odletěl do Koreje. Na dráhu zločince se dal v roce 1955. Ukradl vybavení z jednoho kansaského podniku. Když byl dopaden a zatčen, utekl z vazby oknem. Navíc ukradl auto.

Ze státní věznice, kde se seznámil s Richardem Hickockem, už ale neuprchl a odseděl si tam pět let. Na svobodu se dostal dříve než jeho kamarád, který na celu dostal nového spolubydlícího - Floyda Wellse. Ten Richardovi řekl, že pracoval u bohatého farmáře Herberta Cluttera, který měl ve své kanceláři trezor.

Půlnoční vraždy

V noci 14. listopadu 1959 se Smith s Hickockem vybavili brokovnicí, baterkou, rybářským nožem a rukavicemi. A pak zamířili na farmu Clutterových, Krátce po půlnoci vešli dovnitř nezamčenými dveřmi a probudili pána domu s dotazem, zda by jim laskavě neukázal, kde má trezor. Herbert popřel, že by měl doma nějaký trezor. Většinu šeků a hotovosti nechával v bance. Lupiči mu ale nevěřili, svázali ho, jeho rodinu také, a jali se prohledávat farmu.

Našli jen padesát dolarů. To je rozčílilo doběla. Počítali s několika tisíci dolary. A tak se rozhodli pomstít - vyvraždit celou rodinu. Smith nejprve Herbertovi podřízl hrdlo a poté ho střelil do hlavy. Následoval jeho syn Kenyon, který schytal náboj přímo do obličeje. Není jasné, kdo zastřelil farmářovu ženu Bonnie a její dceru Nancy.

Smith házel vinu nejprve na svého komplice, pak tvrdil, že ženy zastřelil on sám. Policie byla zmatená, protože nikdo nechápal, kdo by chtěl ublížit tak oblíbené a spořádané rodině. Světlo do případu vnesl až Hickockův spoluvězeň Wells, který prozradil plány zločinců ohledně Clutterova trezoru.

Přátelství Perryho Smitha a Trumana Capoteho

Smith byl zatčen v Las vegas šest týdnů po vraždě. Poté byl převezen do Kansasu, kde se setkal se slavným spisovatelem. Když Truman Capote přijel v roce 1960 do Kansasu, netušil, že naváže přátelství s brutálním vrahem, které skončí vydáním bestselleru. Jeho původním úkolem bylo, aby pro The New York Times vyzpovídal místní, jak na jejich komunitu působí násilné trestné činy. Smith byl ale samozřejmě mnohem větší a lepší sousto.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Laura Weiss Linger (@lauraweisslinger)

Že si ti dva věřili, dokazuje i fakt, že se mu Smith svěřil se svým psychickým rozpoložením v onu osudnou noc. „Byl jsem přesvědčený, že pan Clutter je milý džentlmen... Dokud jsem mu nepodřízl hrdlo," řekl Capotemu. Ten zůstal se Smithem v kontaktu až do hořkého konce. Byl přítomen i jeho popravě, během které mu prý vytryskly slzy. Smith byl oběšen ve věku 36 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Perry Edward Smith

Allthatsinteresting.com: Perry Smith, The Man Who Inspired History's Most Famous True Crime Book After Murdering An Entire Family

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články