Jakub (35): Nešlo mi do hlavy, proč manželka tloustne, když tolik cvičí. Noční přepadovka v tom udělala jasno

Jakub (35): Nešlo mi do hlavy, proč manželka tloustne, když tolik cvičí. Noční přepadovka v tom udělala jasno
Zdroj: Pexels

Jakub byl rád, když se jeho žena Bára konečně rozhodla zhubnout. Chodila třikrát týdně cvičit, v ostatní dny běhala. Doufal, že se změny brzy projeví. Místo toho však zaznamenal, že Bára dál přibírá na váze. Nedávalo mu to smysl. Pak ji jednou v noci našel, jak sedí na rotopedu a cpe se sladkostmi.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 09. 12. 2022 15:00

Moje manželka Bára (33) se před čtyřmi měsíci pustila do cvičení. Když zrovna neběhala po lesích, zvedala těžkou váhu v posilovně. Byl jsem rád, že se rozhodla pro změnu. Bylo ale záhadou, proč tloustne, když tolik cvičí.

Manželka se pustila do cvičení

Bára je dva roky po porodu a pořád ji trápila kila nabraná během těhotenství. V srpnu se rozhodla, že začne cvičit. Dlouho jsem na takovou zprávu čekal. Nemohl jsem se dočkat, až bude zase hubená jako proutek. Nechala si poradit od fitness trenéra, jak by bylo dobré nastartovat cvičení.

Doma jsme zavedli pravidlo, že Bára odchází třikrát týdně do posilovny a já hlídám dceru Nelu (2). Během prvního měsíce shodila kilo a půl a spadly dokonce první centimetry. Báru to neskutečně nakoplo a rozhodla se, že přitvrdí. Nedbala rad trenéra, aby odpočívala. A ve dnech, kdy nebyla v posilovně, začala běhat.

Buď vstala velmi brzy ráno, nebo šla večer, když už jsem byl doma. Zapálení z ní doslova sršelo. K večeři nám dělala zdravé zeleninové salátky, ke snídaní ovesné kaše a zdravé obědy jsem dostával i do práce. Kupodivu jsem sám během několika týdnů po úpravě rodinného jídelníčku něco shodil.

I když manželka cvičila, stále tloustla

Zhruba po dvou měsících jsem očekával, že až uvidím Báru nahou, zaznamenám úbytek váhy. Byl jsem zklamán. Vypadala pořád stejně otřesně, ne-li o něco hůř. Narostlo jí břicho a stehna se jí třela o sebe. „Kolik jsi shodila?" zajímalo mě. „Už skoro čtyři kila," tvrdila. Mně se to nezdálo, ale kritiku jsem si nechal pro sebe.

Nedávalo mi to smysl ani další měsíce. Jedla to samé, co já, cvičila, a přes to všechno dál přibírala. Ona sama ale nic neřešila. Dál chodila cvičit, dokonce si domů pořídila rotoped. Někdy, když nemohla v noci spát, šla vedle do pokoje jezdit.

A právě jednou mě to její noční cvičení vzbudilo. Vedle v pokoji svítila malá lampička. Přes dveře jsem slyšel, jak šlape na kole. Pomaličku jsem pootevřel dveře a vešel dovnitř. To, co jsem viděl, mě dostalo. Bára sice na rotopedu seděla, ale v ruce měla obří pixlu s čokoládovou pomazánkou a akorát si rvala plnou lžíci do pusy.

Manželka se v noci přejídala sladkostmi

„Báro?" zvolal jsem. Ta se mě tak lekla, že v tu chvíli z rotopedu spadla. Než se stihla sebrat, všiml jsem si otevřené skříně. Na jejím dně byly naházené čokolády, sladké tyčinky, bonbóny a brambůrky. Bylo toho jako pro dětský tábor. Co to má znamenat?" pronesl jsem chladně. Kubo..." hlesla tiše. Ty se tady po nocích cpeš?" zeptal jsem se, ačkoliv jsem odpověď znal.

„Já mám prostě hroznou chuť na sladký," začala. Celý den se držím, ale večer to na mě padne a já tomu nedokážu odolat," přiznala se. Takže proto místo toho, abys hubla, ty vlastně přibíráš? Teď je mi to jasné," hlesl jsem a posadil se na křeslo. Bára brečela jako malá holka a čokoládový krém jí tekl po bradě. Jsem fakt pitomá," vzlykala a najednou mi jí bylo líto. Ocitla se v začarovaném kruhu. Trénovala tak moc, až to přehnala.

Svěřila se trenérovi a ten jí poradil, jak se tomu ubránit. Ve dnech, kdy necvičí ve fitku, má odpočívat. Poctivě doplňovat bílkoviny, dodržovat spánkovou hygienu a hlavně si nezakazovat věci, na které má chuť. Takže snad to na druhý pokus vyjde a Bára neztratí motivaci.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články