Legenda o zelených dětech z Woolpitu: Mluvily neznámým jazykem a jedly pouze fazolky

Legenda o zelených dětech z Woolpitu: Mluvily neznámým jazykem a jedly pouze fazolky
Zdroj: Wikimedia Commons/Rod Bacon, CC BY-SA 2.0

Za vlády anglického krále Štěpána III. z Blois se ve dvanáctém století tradovala věru podivná historka. Obyvatelé Woolpitu v Suffolku se prý měli setkat s tajemnými dětmi se zelenou pokožkou a nevídanou chutí na fazolky. Co se stalo doopravdy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 08. 2021 14:00

Chlapec a dívka byli po svém objevení převezeni do domu sira Richarda de Calneho, kde odmítaly pozřít jakékoli jídlo, kromě zelených fazolek. Naštěstí je měl šlechtic na zahradě. Díky tomu mohly děti u něj strávit několik let.

Dvě verze příběhu zelených dětí

Jak už to tak bývá, většina legend má několik verzí a nejinak je tomu i u zelených dětí. V jedné z nich se mělo de Calnemu podařit změnit jejich stravovací návyky, a hlavně naučit oba anglicky. Díky tomu dívka prozradila, že pocházejí ze země zvané Svatý Martin. Tento světec se u nich totiž těšil velké oblibě. Jejich opatrovník je měl následně nechat pokřtít. Chlapec krátce na to zemřel. Dívka, která dostal jméno Agnes, se provdala za Richarda Barreho, arcijáhna z Ely.

I v druhé verzi se na chlapce neusmálo štěstí a zemřel. Dívka se taktéž naučila mluvit anglicky a prozradila, že se ztratili během pasení dobytka. Najednou uslyšeli podivný zvuk a rozhodli se zjistit, odkud vychází. Nedávali však pozor, kam šlapou a skončili v pasti na vlky. Jako další věc si pamatovali již jen to, jak je našli místní.

Skutečnost, anebo pouhá smyšlenka?

Případ zelených dětí nebyl doposud uspokojivě vysvětlen. Na tom by nebylo nic divného. Tak je to s velkou částí folklóru. Ale i tak by se v tomto případě mohlo najít jedno vysvětlení. Podle webu Historic UK šlo pravděpodobně o potomky vlámských imigrantů, jejichž rodiče byli zavražděni králem. Proto nebyli schopni domluvit se anglicky.

Zelený odstín kůže mohla způsobit hypochromní anémie (chloróza). Stejný případ se totiž vyskytl i v devatenáctém století, kdy bylo v nemocnici svatého Bartoloměje hospitalizováno několik pacientů s identickými příznaky. V neposlední řade je ale rovněž ve hře možnost otravy arsenem.

Vzpomínka na zelené děti

Legenda o zelených dětech fascinuje Angličany dodnes. Kdybychom zapátrali v nedávné době, narazili bychom na román Johna Macklina z roku 1965 s názvem Podivné osudy, jenž vypráví o dvou zelených dětech, jež přijdou v devatenáctém století do španělské vesnice Banjos. Na počátku devadesátých let zase vznikla na motivy jejich příběhu opera pro děti i dospělé. A v roce 2002 vyšla veršovaná hra básníka Glyna Maxwella s názvem Wolfpit, v níž se zelená dívka stane služkou na panství, dokud jí muž jménem Juxon nezajistí penězi svobodu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Green children of Woolpit

Grunge.com: The Mysterious Story Of The Green Children Of Woolpit

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články