Pražské povstání: Masakr v Úsobské ulici rozpoutali opilí esesáci, zabili i těhotnou ženu

Masakr v Úsobské ulici: Opilí esesáci mučili a brutálně zavraždili desítky lidí
Zdroj: Wikimedia Commons/Jiří Sedláček, CC BY-SA 4.0
Česká národní rada vydala 5. května 1945 prohlášení o konci Protektorátu a převzetí moci.V Praze okamžitě zavládla dobrá nálada. Začalo se odstraňovat vše německé.Vrchním velitelem Pražského povstání byl generál Karel Kutlvašr.Okupanti se ale nehodlali vzdát bez boje. Bylo nutné postavit barikády. Takto vypadala barikáda u Olšanských hřbitovů.+ 6 fotek+ 7 fotek

Blížící se konec druhé světové války neznamenal konec zvěrstev. Smutnou připomínkou je masakr v Úsobské ulici, k němuž došlo na začátku května 1945 během Pražského povstání. Esesáci tehdy opravdu brutálními způsoby povraždili desítky lidí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 05. 2023 16:00

Pražské povstání vypuklo 5. května 1945. Česká národní rada vydala prohlášení o konci Protektorátu a převzetí vládní a výkonné moci. Demonstrace záhy vystřídaly ozbrojené střety.

Esesáci se mstí

V dubnu roku 1945 bylo již zcela zřejmé, že sen o tisícileté nacistické říši je pouhou utopií. A tak začali Němci kolem sebe kopat. Okupační správa v Protektorátu kvůli tomu přijala opatření, jejichž součástí byly drastické represe, které se týkaly partyzánů, povstalců a osob, jenž jim pomáhaly. V očích esesáků to mohl být každý český civilista. A Květnové povstání českého lidu bylo onou finální rozbuškou masakru.

Jednotky Waffen-SS se uchýlily k brutálním vraždám, během kterých docházelo k mučení, párání břich, drcení lebek, vypichování očí, uřezávání genitálií a jiným ohavnostem.

Masakr v Úsobské ulici

K brutálnímu masakru v Úsobské ulici došlo 6. května. Esesmani nejprve vnikli do domu č. 255, kde ve sklepě zastřelili civilisty. O život přišla i Němka ve vysokém stupni těhotenství a se dvěma dětmi. Vojáci nedbali ani toho, že je prosila, aby ji ušetřili. Celkem bylo zavražděno 35 lidí, 12 se podařilo zachránit. Většinou tito lidé leželi pod hromadou mrtvol a předstírali, že jsou taktéž mrtví.

Poté došlo na rabování a zapalování bytů. V jednom z nich se nacházel nemocný a neslyšící osmašedesátiletý senior, kterého rovněž bez zaváhání zastřelili. Kolem deváté hodiny večer bylo ze sklepa domu č. 254 vyhnáno dalších 22 lidí. Okamžitě šli ke zdi. Jeden muž byl ubit pažbou pušky, mladé dívce zase Němci vypíchli oči.

Esesáci vyvázli bez trestu

Podle Paměti národa masakr na vlastní kůži zažila i paní Zdeňka Králová. S rodinou přežila jen náhodou. Po nějaké době uprchli do zahradního domku. Po maturitě začala Zdeňka pracovat v kanceláři zahradnictví. Po svatbě se ale raději s manželem odstěhovala pryč. Minulost ji natolik poznamenala, že se do Úsobské ulice již nikdy nevrátila.

Proč vůbec k tomuto krveprolití došlo? Jedna verze praví, že esesáci jednali na základě udání jisté Němky, druhá teorie pracuje s tím, že šlo o pouhý náhodný výběr. Vojáci měli být notně opilí. Mrtví ani pozůstalí se ale spravedlnosti nedočkali. Totožnost pachatelů nebyla nikdy zjištěna, svému trestu unikli. Úsobská ulice se dnes jmenuje ulice Obětí 6. května.

Zdroje informací:

Pametnaroda.cz: Zdeňka Králová

Temata.rozhlas.cz: Masakr v Úsobské ulici

Wikipedia.org: Pražské povstání, Masakr v Úsobské ulici v Praze

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články