Tragické osudy dětí z Lidic: Přežily masakr, ale dalším útrapám neunikly

Vyhlazení Lidic: 3 příběhy dětí, které přežily řádění nacistů
Zdroj: Wikimedia Commons/Ashley Pomeroy, CC BY-SA 4.0
Vyhlazení Lidic bylo reakcí na atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha......který spáchali parašutisté Jan Kubiš......a Jozef Gabčík.K vyhlazení Lidic došlo z 9. na 10. června roku 1942.+ 3 fotky+ 4 fotky

V noci z 9. na 10. června 1942 byla vyhlazena středočeská vesnice Lidice. Došlo k tomu po smrti Reinharda Heydricha, když Adolf Hitler rozhodl o brutální zastrašovací akci. V Lidicích byli dospívající a dospělí muži ihned zastřeleni. Co se stalo s lidickými dětmi?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 06. 2022 11:00

Za vším stál dopis, v němž někdo psal o údajném spojení rodiny Horákových a Stříbrných s českými letci v Anglii. Nacistům se však ani po důkladných domovních prohlídkách nepodařilo nic najít. Celá akce tak měla jen jeden účel - vyděsit a utlumit další podobné aktivity.

Vašek Hanf byl dítě z Lidic

Bylo mu teprve osm let. Jeho otec byl horník a velitel místních hasičů. V onu děsivou noc, kdy se ze všech koutů vesnice ozýval zoufalý křik, nebyl tatínek doma. „Němci poručili, abychom opustili své domovy. Nic jsme si nemohli s sebou vzít. Nevěděli jsme, co se bude dít dál,” zavzpomínal Vašek Hanf pro Paměť národa. Další dvě noci strávil s maminkou v budově kladenského reálného gymnázia.

Jeho otec tou dobou již nežil. A když ho Němci spolu s dalšími 88 dětmi deportovali do Lodže, bylo to také naposled, co viděl svou maminku. Jen zázrakem se spolu se svými sestrami ocitl v dětském domově v Puschkau (dnes Pusczykowo). Tam mohli mluvit jen německy, pokud to někdo porušil, čekal ho výprask. Nakonec se Vašek i se svou sestrou Annou ocitli u zaměstnankyně ústavu, která si je osvojila. Stále ale vzpomínali na druhou sestru Marušku. Nevěděli, jaký měla osud.

Dlouho tam ale nevydržel, byl svéhlavé dítě. Putoval do tábora Hitlerjugend, vojenský výcvik však odmítl. Po válce skončil ve sběrném táboře u Salzburku. Den před Štědrým dnem roku 1945 si jej nechal k sobě zavolat velitel tábora. Ukázal mu dvě fotografie ze školních let, na nichž se Vašek poznal. V tu chvíli vstoupila dovnitř Josefína Napravilová, jenž z pověření Ministerstva ochrany práce a sociální péče putovala po Evropě a hledala děti, které nacisté násilně odvlekli pryč. Vašek Hanf se konečně mohl vrátit domů, kde se ho ujali příbuzní.

Lidické dítě Václav Zelenka

Byly mu tři roky a patřil do skupiny lidických dětí, které byly určeny k poněmčení. Také Václav Zelenka skončil v domově v Puschkau. K nové rodině se dostal až na konci války. Na češtinu zcela zapomněl. Z paměti vytěsnil i Lidice, vzpomínal si jen, že není rodilý Němec. Na počátku roku 1947 se s rodinou přestěhoval do města Lohsa v Lužici. Během následných prvomájových oslav u nich zastavilo auto se starostou a několika muži. Dle jizev na chlapcově těle poznali jeho skutečnou totožnost.

Za několik dní proto putoval do sběrného tábora. Odtud pak odjel za maminkou Žofií, která na něj čekala v novém bytě v Kladně, přežila totiž koncentrační tábor Ravensbrück. Václav Zelenka žil od roku 1951 v obnovených Lidicích, které vyrostly v těsném sousedství těch původních. Mezi roky 1999 až 2006 dokonce působil jako starosta obce.

Máma nemluvila, vzpomíná Veronika Rýmonová

Bylo jí jenom pět měsíců, když byla kvůli nízkému věku převezena do nalezince na Vinohradech. Veronika Rýmonová (rozená Hanfová) se po válce opět shledala se svou maminkou, jejich vztah byl ale nenávratně poškozen. Navíc jí chyběl otec, kterého nikdy nepoznala. „Když jsem přišla domů ze školy, dostala jsem maximálně pár facek, protože jsem zrovna něco provedla. Máma nemluvila. Ta se buď jenom podívala, anebo jsem ji rovnou chytla,” svěřila se po letech paní Rýmonová.

Zdroj informací:

Wikipedia.org: Vyhlazení Lidic

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články