Bezruký a beznohý Matthew Buchinger: Byl výborný malíř, měl 14 dětí a 70 milenek

Matthew Buchinger: Neměl ruce ani nohy, zato 4 manželky, 14 dětí a prý až 70 milenek
Zdroj: Wikimedia Commons/Wellcome Images, CC BY-SA 4.0

Matthew Buchinger se v 18. století proslavil tím, že i bez rukou a nohou dokázal kouzlit, předvádět kaligrafii a hrát na hudební nástroje. Muž vysoký pouhých 73 centimetrů byl navíc doslova magnetem na ženy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 08. 2022 14:00

Matthew (též Matthias) to neměl v životě lehké. Kvůli postižení mu zakázali vystupovat v Německu. Jeho zjev by prý rozrušil těhotné ženy. V Anglii se na to ale dívali jinak. Zábava byla na prvním místě a kdo měl talent, uspěl.

Rodiče ho raději moc neukazovali

Matthew Buchinger se narodil v německém Anspachu v roce 1674. Z osmi dětí byl tělesně postižený pouze on. Pravděpodobně trpěl fokomelií. Například růst pravé paže se zastavil v místě, kde by člověk očekával, že najde loket. Každou končetinu měl zakončenou výstupkem připomínajícím mírně nafouknutý balónek, mozolnatý od plazení se po čtyřech. Rodiče ho raději drželi v ústraní a snažili se v něm probudit zájem o umění. Právě doma si osvojil dovednosti, kterými v dospělosti okouzlil své publikum.

Neuvěřitelná one man show Matthewa Buchingera

Měřil sice pouhých 73 centimetrů, nijak ho to ale neomezovalo. Už jeho přítomnost na jevišti vzbuzovala v lidech úžas. A když začal hrát na nástroje, nebo brkem vytvářet úchvatné kaligrafie, zírali na něho s otevřenými ústy. Často se stávalo, že svá umělecká díla ihned prodal. Uměl se také dokonale oholit břitvou.

Když už si diváci mysleli, že viděli vše, přišla na řadu kouzla se šátky a pohárky se skrytou kuličkou. Nešlo však jen o nějaké salónní triky, vše prováděl na velmi pokročilé úrovni. Svou show předváděl šestkrát denně po dobu šesti let. Bavil tím i krále Jiřího I.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Weird Historian (@weirdhistorian)

Ač Buchinger vypadal nestandardně, na nezájem žen si stěžovat nemohl. Byl čtyřikrát ženatý a zplodil až 14 dětí. Také se říká, že měl mít údajně sedmdesát milenek. Jeho sláva byla natolik rozšířená, že v osmdesátých letech 18. století vznikl v Anglii termín Buchingerova bota, jakožto eufemismus pro vagínu. Jediný úd, který Matthew měl, byl totiž penis...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Matthias Buchinger

Mentalfloss.com: The Limbless Magician of 18th Century London

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články