Báječný svět mikroskopů: Nejlevnější stojí 10 korun, největší připomíná obchodní dům

Báječný svět mikroskopů: Nejlevnější stojí 10 korun, největší připomíná obchodní dům
Zdroj: Pixabay
Připomíná drahé kameny a přitom je to obyčejný písek.Escherichia coli, bakterie, která se zcela běžně vyskytuje v lidském trávicím traktu. Ještě že nejsou vidět pouhým okem. Roztoči zrovna moc krásy nepobrali.Takto vypadají pod mikroskopem řasy.+ 13 fotek+ 14 fotek

Lidská zvědavost nezná mezí. Chceme vše poznat do těch nejmenších detailů. K tomu nám může dopomoci mikroskop, který dokáže daný objekt zvětšit až milionkrát. V současnosti to ale již nestačí. Vědci touží po ještě detailnějším zvětšení, a k tomu má posloužit mikroskop velký jako obchodní dům.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 05. 2021 14:00

Mikroskop, nebo též drobnohled, je optický přístroj sloužící k zobrazení velmi malého objektu. První mikroskop měl být sestrojen v roce 1590 v Nizozemí. Významným přelomem v dějinách drobnohledu bylo dílo geologa Roberta Hooka Micrographia, ve kterém v roce 1665 popsal konstrukci mikroskopu s odděleným objektivem, okulárem a osvětlovacím zařízením. Masová výroba však začala až v roce 1847, kdy se ho chopila firma Carl Zeiss.

Druhy mikroskopů

Mezi nejběžnější a nejznámější typy patří klasické mikroskopy, které využívají obvykle bílé světlo ze žárovky. Stereomikroskop je zase vybaven dvěma okuláry, dokáže zvětšit až stokrát. Je rovněž vybaven hranolem, který zajišťuje to, že výsledný obraz nevidíme převráceně. Binolupa navíc nasvěcuje preparát seshora, můžeme tak pozorovat i neprůhledné objekty.

Polarizační mikroskop je vhodný pro sledování krystalů. Fluorescenční se zase používá k identifikaci organických látek v horninách. Konkofální mikroskopy využívají lasery, elektronový mikroskop zase pracuje pomocí proudu elektronů. A konečně papírový mikroskop, který v roce 2014 vynalezl americký biofyzik Manu Prahash ze Standfordské univerzity.

Jde o extrémně levnou verzi. K výrobě je potřeba jen tvrdý papír a několik optických a elektronických prvků. Výrobní cena je v přepočtu neuvěřitelných deset korun. Profesor jimi hodlá vybavit země třetího světa, kde by měly sloužit k indikaci mikrobů.

Mikrosvět v ještě větším detailu

Může se zdát, že současné mikroskopy dosáhly svého vrcholu, vědci se s tím však nespokojili. Stále hledají větší a větší zobrazení mikrosvěta. V současné době probíhá ve Švédsku realizace mikroskopu, který bude velký jako obchodní dům.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Maria Borelius (@maria.borelius)

Zařízení zvané ESS (Evropský spalační ztroj) bude vystřelovat neutronové paprsky, jenž umožní sledovat pohyb atomů skoro u všech materiálů. To bude mít využití zejména v medicíně a výzkumu vesmíru.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Mikroskop

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články