Módní guru Isabella Blow: Objevila slavného Alexandra McQueena, ale sama trpěla kvůli vzhledu

Módní guru Isabella Blow: Objevila slavného Alexandra McQueena, ale sama trpěla kvůli vzhledu
Zdroj: Profimedia

Isabella Blow patřila mezi ikony módního průmyslu. Lidé ji chválili za vynikající vkus, neotřelé, až divoké nápady a způsob oblékání, jenž se stal na dlouhou dobu její poznávací značkou. Po Isabellině smrti však vyšlo najevo, že ve skutečnosti nebyla sama se sebou vůbec spokojená.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 01. 2022 12:30

Isabella Blow byla považována za jednu z nejvlivnějších osobností módního průmyslu. Pracovala pro Vogue či The Sunday Times jako editorka a stylistka. Během dlouhé kariéry se jí podařilo objevit mnoho nadějných talentů. Za všechny jmenujme návrháře Alexandra McQueena a Phillipa Treacyho, či modelky Sophii Dahl a Stellu Tennant.

Luxus jako pouhá zástěrka

Isabella Blow se narodila do aristokratické rodiny plné intrik. Její dětství tak bylo silně traumatizující, což se odrazilo i v pozdějším životě. Nákladný životní styl měl zastřít fakt, že neúspěšně bojuje s bipolární poruchou a nenávidí sama sebe. Ostatně rodičovskou lásku vlastně nikdy nepoznala. Když se před jejími zraky utopil bratr Johnny, kterého měla hlídat, neboť chůva byla na dovolené, ztratila o ni matka i otec jakýkoli zájem. Totéž platilo i pro další dvě sestry Lavinii a Julii.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Mary Clerté (@maryclertestudio)

Tato tragédie u Isabelly vyvolala posedlost rtěnkou. „Pamatuji si to dodnes,” zavzpomínala. „Má matka Helen se podívala na jeho bezvládné tělo ležící na trávníku, pak se jednoduše sebrala a odešla do domu, kde se nalíčila. Nezapomněla ani na výraznou rtěnku. Od té doby jsem jí posedlá.” Jejich vztah byl ale čím dál horší. Když jí ve 14 letech přišel na internátní školu dopis od matky, že se s otcem rozvádí, utekla z jídelny v slzách.

Třešničkou na dortu pak byla podivná scéna, kterou sestry zažily po návratu domů. Matka si je nechala nastoupit a rozloučila se pouhým potřesením ruky na nádvoří rodinného sídla. A pak odešla. Jako by děkovala za služby dlouholetému zaměstnanci, jenž se chystá odejít do důchodu. V té chvíli ji začala Isabella doopravdy nenávidět.

Nechtěné dědictví

Isabella se nepotýkala pouze s nezájmem rodičů, ale také s následky nešťastných rozhodnutí a činů jejích předků. Kupříkladu děda sir Henry John Delves Broughton kvůli hazardu a nerozvážným investicím téměř přivedl rodinu na pokraj krachu. Rovněž byl obviněn z vraždy milence své ženy. Tím si nadobro zkazil reputaci a raději si v roce 1942 vzal život.

Jediný předek, jenž se Isabelle alespoň trochu zamlouval, byla babička lady Vera Delves Broughton. Nechyběla jí odvaha ani vitalita. Díky tomu cestovala po celém světě. V Papui-Nové Guinei si však vypěstovala opravdu nechutný zlozvyk – zachutnalo jí lidské maso.

Ošklivé káčátko Isabella Blow 

Mladá žena se nedokázala vyrovnat se svým vzhledem. Záviděla sestrám, že jsou, na rozdíl od ní, krásné. Nejvíce jí vadil obličej, a hlavně poměrně velké zuby. Měla rodičům za zlé, že jí je nenechali opravit. Proto si v dospělosti zakrývala tvář různými klobouky, šátky a dalšími doplňky. Velmi často se pohybovala ve společnosti modelek, což jí určitě nijak nepřidalo.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Isabella Blow (@issieblow)

Tragický konec Isabelly Blow 

Isabella se se svým manželem Detmarem pokoušela několikrát o dítě, ale vždy bez úspěchu. Vinila z toho především sama sebe a považovala to za velké osobní selhání. To nakonec vedlo k rozvodu. Manželova rodina totiž toužila po dědici, přemluvila jej k tomu, aby Isabellu opustil a našel si jinou ženu.

Kvůli těžkým depresím se Isabella pokusila celkem o šest sebevražd. Po té šesté, v roce 2007, skončila v nemocnici v Kuvajtu, kde jí lékaři oznámili další jobovku. Zjistili jí rakovinu vaječníků. Operaci ale nechtěla podstoupit, děsila ji možnost ztráty dělohy. Přála si jen zemřít. Sedmou sebevraždu už dotáhla do úplného konce. Isabella Blow zemřela 7. května 2007 ve věku 49 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Isabella Blow

Grunge.com: The tragic real-life story of Isabella Blow

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články