Mořská panna z Fidži: Podivné stvoření fascinovalo celou Ameriku, přitom šlo o opici sešitou s rybou

Mořská panna z Fidži: Podivné stvoření fascinovalo celou Ameriku, přitom šlo o opici sešitou s rybou
Zdroj: Wikimedia Commons, Daderot, Public domain

Poprvé měl toto neobvyklé stvoření v devatenáctém století vystavit slavný P. T. Barnum. Záhy se na tohoto podivného tvora přišly podívat stovky lidí. Traduje se, že mořskou pannu tehdy viděly téměř celé Spojené státy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 06. 2023 16:00

Mořská panna měla zmizet jako pára nad hrncem v roce 1865, když začalo hořet Barnumovo muzeum. Říká se však, že v té době byla umístěna v Kimball's Boston Museum. Zde vypukl počátkem osmdesátých let devatenactého století požár. Existuje však verze, že to exemplář přežil a je vystavován dodnes.

Mořská panna z Fidži

Mořská panna dorazila do Ameriky v červenci roku 1842. Dovezl ji Angličan Dr. J. Griffin. Tvrdil, že ji odchytil poblíž souostroví Fidži v jižním Pacifiku. To ihned vyvolalo zájem novinářů. Ti, kteří viděli pannu na vlastní oči, pak tvrdili, že nepochybují o její pravosti. Barnum navíc nechal vytisknout 14 000 letáků, které měly zajistit hojnou návštěvnost.

Skvěle promyšlený marketingový plán zajistil Griffinovi i Barnumovi dostatečný příjem. Kromě muzea byla panna vystavena ještě v divadle na Broadwayi. Po čase však vyšla najevo nepříjemná pravda. Nebyla to žádná mořská panna, nýbrž opice sešitá s rybou. Takové "patvary" pocházely zejména z Asie.

Původ mořské panny

Předpokládá se, že notoricky známá panna z Fidži byla vyrobena v Japonsku okolo roku 1810. Jak již bylo uvedeno výše, mnoho lidí si myslí, že byla zničená během požáru. Je však možné, že nakonec skončila v Harvard's Peabody Museum of Archaelogy and Ethnology. Ve stálé expozici je možné vidět podobného tvora.

Jde ale o tutéž, kterou vlastnili Griffin a Barnum? Nebo jde o další padělek? Není totiž jediná instituce, která má ve svém majetku "zaručeně pravou mořskou pannu". A pokud by přece jen mořské panny existovaly, neměly by vypadat lépe než jako klon opice a ryby?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Fiji mermaid

Historicmysteries.com: The Fiji Mermaid: What Was It and Why Did It Garner Such Interest?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články