Drsný život novodobých katů: 3 z nich prozradili, co je na této práci nejhorší

Drsný život novodobých katů: 3 z nich prozradili, co je na této práci nejhorší
Zdroj: Wikimedia Commons/Allison Cornford, CC BY 2.0

Jaké je to být katem v 21. století? Web Grunge.com posbíral výpovědi tří popravčích, kteří mají "na svědomí" desítky životů. I přesto, že se z toho snaží dělat rutinu, aby se nezbláznili, není to tak jednoduché.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 10. 2021 10:00

Předpokládá se, že kat vykoná popravu a pak se vrátí zpět ke svým obvyklým činnostem. Pro některé z nich se ale postupem času fakt, že berou životy jiným lidem, stane pořádně těžkým břemenem, jenž musí na svých ramenou vláčet každý den.

Nejhorší zážitek pana kata

Zatím nejhorším zážitkem pro Kennetha Deana byla poprava vězně, který odmítal opustit svou celu. Spolu s několika dalšími zaměstnanci věznice se Dean musel obléci do výstroje, včetně obličejových štítů, a trestance vyvést hrubým násilím. Nehodlal se totiž svému osudu poddat po dobrém. „V tu chvíli se sami sebe ptáte, zda děláte dobře, nebo špatně. Na druhou stranu - někdo tuto práci vykonávat musí,” zavzpomínal Dean.

Za sebou má více než stovku poprav a naučil se, že tomu nesmí přikládat větší váhu než je nutné. Jinak by se zbláznil. Naštěstí má k dispozici tým. Ať už jde o exekuci smrtící injekcí nebo na elektrickém křesle, podílí se na tom hned několik lidí. Největší zodpovědnost samozřejmě padá na hlavu správce věznice. Navíc povolání popravčího je vykonáváno na částečný úvazek. Takovýto člověk zpravidla má ještě další funkci, k níž se po úkonu jednoduše vrátí.

Utajená identita novodobého kata

Vzhledem k povaze práce je identita popravčích utajena, a totéž platí i pro jeho pomocníky. Promluvit na veřejnosti se pak většinou rozhodnou až ti, kteří odejdou do důchodu. Třeba jako Jerry Givens. Ten prozradil, že součástí školení byla i příprava na nejhorší situace. Ve vzácných případech se totiž odsouzený může v cele smrti zbláznit a stát se velmi nebezpečným pro sebe i své okolí. A právě kvůli tomu se vždy předem důkladně zkontrolují všechna zařízení, aby nedošlo k nečekaným a dramatickým událostem.

Jerry Givens vykonal 62 poprav. Místo kata zastával ve vězení ve Virginii mezi roky 1982 až 1999.V práci se ze mne stal úplně jiný člověk, který si nepřipouštěl nic z toho, co se kolem něj dělo. Pak mi ale došlo, že přece nemůžu být ten typ člověka, co v práci někoho zabije, pak si odpíchne směnu a jde domů. To mne dovedlo ke členství ve skupině bojující za zrušení trestu smrti,“ řekl Givens.

Noční můry popravčích

Podle statistik lidé, kteří vykonávají práci popravčích, trpí posttraumatickým stresovým syndromem a nočními můrami. Náplň práce často odporuje jejich morálnímu přesvědčení. Bývalý kat Fred Allen se kupříkladu zhroutil až několik let poté, když už měl nové zaměstnání. Najednou se mu to všechno vrátilo a připomnělo. A to mluvíme jenom o Spojených státech amerických, které jsou považovány za největší demokracii světa. V posledních deseti letech zde došlo ke zrušení trestu smrti pouze v některých státech, 27 jich tuto formu rozsudku stále využívá.

Zdroje informací: 

Grunge.com: Inside the haunting life of a death row executioner

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články