Poslední žena popravená v Anglii: Ruth Ellis zastřelila muže, kterého nikdy nepřestala milovat

Poslední žena popravená v Anglii: Ruth Ellis zastřelila muže, kterého nikdy nepřestala milovat
Zdroj: Profimedia

Ruth Ellis to neměla v roce 1955 vůbec jednoduché. Aby uživila tříletou dceru a desetiletého syna, neboť manžel George byl zcela nepoužitelný alkoholik, pracovala ve dne jako herečka a modelka, v noci vedla bar. K tomu všemu prožívala velmi bouřlivý vztah s osudovým Davidem Blakelym.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 07. 2021 14:00

Jednou prý Ruth Ellis otěhotněla se svým milencem Davidem Blakelym (oba jsou na úvodní fotografii). Po hádce ji však měl vší silou udeřit do břicha, což vyústilo v potrat. The Irish Times jejich vztah popsal jako „nezdravý a plný alkoholu.” Když se však od ní muž rozhodl odejít, začalo přituhovat.

Poprava milence

Ruth se rozhodla svého milého sprovodit ze světa desátého dubna 1955. Počkala si na něj před hospodou Magdala. Jakmile David vyšel ze dveří, měla ho dvakrát střelit do zad. Když se zhroutil na zem, střelbu ještě zopakovala. Pak s naprostým klidem odevzdala zbraň policistovi, který se dostavil jako první, a slušně požádala, zda ji může zatknout. Pistoli jí měl prý poskytnout Desmond Cussen, se kterým ji pojil velmi krátký vztah.

Ruth byla ihned obviněna z vraždy. Její obhájci se ale snažili přesvědčit soud o tom, že šlo o výsledek dlouhodobého týrání. Blakely ji měl totiž pravidelně napadat. Na přetřes také přišel Ruthin potrat. Během křížového výslechu ovšem uvedla, že ho chtěla zabít, tím veškerá snaha obhájců skončila naprostým fiaskem. Již nebylo možné tvrdit, že šlo o sebeobranu.

Trest smrti pro Ruth Ellis

Po třiceti minutách měla porota jasno - trest smrti oběšením za vraždu. S tím však nesouhlasila podstatná část veřejnosti. Došlo k protestům a petici, jenž čítala více jak padesát tisíc podpisů. Marně. K vykonání rozsudku došlo 13. července 1955 ve věznici Holloway. Ruth Ellis se stala poslední popravenou ženou v Anglii.

Sama proti svému rozsudku nikdy nevystoupila, ba naopak. Zcela jej přijala. Dokonce napsala dopis rodičům svého milence, v němž se vyznala z neutuchající lásky k jejich synovi. „Nikdy jej nepřestanu milovat,” uvedla. Zdá se tak, že celá situace nejvíce ublížila její rodině.

Tragický osud rodiny Ruth Ellis

George Ellis se se smrtí manželky vyrovnal po svém - začal ještě více pít. O něco později si vzal život v hotelu Jersey. Ruthina matka Berta byla zase nalezena v bezvědomí ve svém bytě v Hemel Hempstead, pustila si plyn.

Syn Andy se rozhodl pro sebevraždu, nejdříve však znesvětil hrob své matky. Dcera Georgina, které byly tehdy tři roky, byla vychována v náhradní rodině. Dožila se ale jen padesáti let, pak prohrála boj s rakovinou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ruth Ellis

Grunge.com: Ruth Ellis: The Tragic True Story Of The Last Woman Executed In The UK

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články