Prokleté písně: Blues od samotného ďábla prý připravilo o život i Kurta Cobaina

Vražedné písně: Kurt Cobain prý doplatil na skladbu od samotného ďábla
Zdroj: Wikimedia Commons/Billboard, CC BY-SA 4.0
V 19. století spousta hudebníků věřila v osudovou devátou symfonii. Po jejím dokončení prý přišla smrt. Gustav Mahler se pokusil kletbu porazit. Bohužel. Během skládání desáté symfonie podlehl zápalu plic.My Way, píseň zpopularizovaná Frankem Sinatrou, je na Filipínách považována za prokletou. Měla iniciovat několik vražd a potyček. Zejména když ji někdo falešně zpívá v karaoke baru...Rezso Seress má na svědomí ponurou klavírní baladu s názvem The World Has Ended. Je z roku 1932 a doprovází ji text básníka László Jávora, který popisuje muže, jenž po rozchodu spáchá sebevraždu. Údajně jsou s ní spojeny stovky sebevražd.The Who a jejich song Music Must Change obklopuje ponurá aura. Hudebníci se domnívají, že kvůli písni zemřeli dva členové slavné kapely.+ 4 fotky+ 5 fotek

Hudba je pro mnohé relaxací a útěkem od okolního světa. Věděli jste ale, že jsou sklady, které prý provází prokletí? Crossroads Blues složil hudebník, o němž se traduje, že upsal duši ďáblu. A říká se, že písničku chtěl nahrát také Kurt Cobain. Jenže pak spáchal sebevraždu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 05. 2023 11:00

Studie prokázaly, že poslech hudby pomáhá léčit úzkost, snížit stres a bolest. Působí také blahodárně na depresi. Není divu, že se součástí psychologie stala i takzvaná emoční pohoda. Existují však písně, které v nás naopak vyvolají čirou hrůzu, nebo do našich životů přitáhnou zmar a neštěstí. Pojďme se podívat na ty nejnebezpečnější songy.

Smlouva s ďáblem

Legendární černošský bluesový hudebník Robert Johnson se narodil na začátku 20. století a prožil velmi těžký život. Jedinou útěchou mu byla hudba. Podařilo se mu vyhnout zaměstnání plantážního dělníka, neboť měl to štěstí, že se mohl živit jako hudebník. Jenomže nábožensky založená rodina jeho manželky mu "řemeslo" nikdy neschválila.

Když zemřela při porodu, připisovali toto neštěstí jeho "ďábelské muzice". A možná měli pravdu. Johnson prý na křižovatce potkal temného muže, který mu naladil kytaru. To znamená, že svou duši vyměnil s ďáblem za hudební úspěch.

Kdo od té doby zahraje jeho píseň Crossroads Blues z roku 1936, vystavuje se údajně velkému nebezpečí. Říká se, že Eric Clapton a Robert Plant po jejím nahrávání přišli o své syny. Dokonce i Kurt Cobain prý uvažoval, že nahraje její cover verzi. Pak ale spáchal sebevraždu...

Jedna píseň a dvě sebevraždy

Vše začalo v roce 1970, kdy se dva členové velšské skupiny Badfinger rozhodli vměstnat všechny své osobní problémy do jedné srdceryvné balady s názvem Without You. Tklivá píseň jim měla zajistit stejnou slávu jako The Beatles. Jenomže pak se všechno otočilo nežádoucím směrem.

Kapela se najednou ocitla bez nahrávací společnosti. Ze zoufalství se upsali americkému podvodníkovi Stanu Polleyhovi. Ten je však přivedl na pokraj zkázy. Přestože se jejich hudbě dařilo, Polleyh jim nedával podíl z výdělků. Hudebníci se utápěli v soudních sporech a finančních potížích. Oba kvůli tomu spáchali sebevraždy v poměrně mladém věku. 

Z písně Without You se stal velký hit, když ji nahrál zpěvák Harry Nilsson. V roce 1994 se písně ujala Mariah Carey, která jí vdechla nový život. Nilsson se toho už nedočkal. Zemřel jen několik dní předtím, než skladba znovu dobyla hitparády.

Na další songy s temnou historií se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kletba

Grunge.com: Songs That Are Said To Be Cursed

Medicalnewstoday.com: The power of music: how it can benefit health

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články