Největší jedlík na světě: Charles Domery spořádal kočky, trávu i svíčky. Pokukoval také po lidském mase

Největší jedlík historie: Charles Domery dokázal spořádat jídlo pro 10 lidí, chutnaly mu i kočky a svíčky
Zdroj: Wikimedia Commons/Wellcome Images, CC BY-SA 4.0

Historie je plná zajímavých jedinců, kteří se vyznačují vlastnostmi, jenž jsou společností považovány za neobvyklé. Charles Domery (Domerz) byl voják polského původu, který sloužil v pruské a francouzské armádě. Byl neskutečným jedlíkem, dokázal spořádat jídlo pro deset lidí. Neukojitelný hlad mu sice přinesl slávu, zároveň se však stal jeho zkázou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 01. 2023 11:00

Domery měl takovou chuť k jídlu, že postupem času byl schopen sníst doslova cokoli. Nedostatek potravin ho dovedl dokonce k tomu, že dezertoval k Francouzům, kteří měli více jídla než Prusové. Ale ani to mu nestačilo. K tomu prý ročně spořádal 174 koček a pět kilo trávy denně. A aby toho nebylo málo, v obzvlášť slabé chvilce se chtěl snížit ke kanibalismu.

Život Charlese Domeryho

Budoucí největší jedlík na světě Charles Domery se narodil v roce 1778 do polské rodiny s devíti chlapci. Všichni prý měli podobný apetit jako on sám. Ve třinácti letech se připojil k Pruské armádě, kde dal svému hladu, takříkajíc, volný průchod. Jenomže Prusové byli s příděly na štíru. Měli jich jednoduše nedostatek. Přesto se mu snažili vyjít vstříc a zdvojnásobili mu denní dávku jídla. Charles jim jejich snahu oplatil dezercí a přidal se k Francouzům, kteří ho přivítali se širokými úsměvy a melounem. Ten zhltal i s kůrou.

Ale stejně mu pořád kručelo v břiše. Snědl vše, co se dalo. Za jídlo utratil i veškerý svůj plat. Ze zoufalství začal pojídat také kočky a trávu. To byla ale jen pouhá předzvěst toho, co mělo teprve přijít.

Nenasytný Charles Domery

Ať se Charles snažil sebevíc, stále nedokázal ukojit svůj hlad. Nakonec se rozhodl, že učiní několik, poněkud kontroverzních, kulinářských rozhodnutí. Ty by snad už konečně mohly to nesnesitelné kručení v břiše, připomínající vrčení vzteklého psa, jednou provždy umlčet. Liboval si v syrovém masu, jeho oblíbenou pochoutkou byla býčí játra.

V průběhu služby na lodi Hoche začal pokukovat po lidském mase. Když jednomu námořníkovi ustřelilo dělo nohu, Charlesovi prý začaly z úst téct sliny, jenž by zahanbily i samotného Homera Simpsona. Jeho spolubojovníci ale nehodlali takový bizár tolerovat a po několika minutách tahanic hodili končetinu do moře.

V roce 1799 padla francouzská loď do britského zajetí. Charles putoval do tábora poblíž Liverpoolu. Ani tam tento jedlík nepřestával udivovat svými stravovacími návyky. Dokázal spořádat svíčky, krysy i místní předoucí kočkovitou šelmu. V nejhorší nouzi slupnul léky, které zapil pivem.

Největší jedlík pokusným králíkem

Vedení zajateckého tábora mu postupně začalo zvyšovat příděly, jenž se dostaly až na hranici dávek pro deset mužů. Tím si ale pod sebou podřezal větev. Angličané se totiž rozhodli vyzkoušet na něm několik experimentů.

Jednoho se ujal lékař J. Johnston, který Charlese probudil ve čtyři ráno a nabídl mu čtyři kila hovězího. Samozřejmě ho spořádal. Po krátké pauze si dal ještě pětikilový přídavek a několik svíček jako dezert. Vše zapil pivem. Co se s ním dělo pak, již není známo. Pokud jde o jeho chuť k jídlu, snad za to mohla chorobná touha po jídle zvaná polyfagie, jenž způsobuje abnormální hladinu glukózy v krvi.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Charles Domery

Allthatsinteresting.com: The Stomach-Turning Tale Of Charles Domery, The 18th-Century Polish Soldier Who Ate Literally Anything

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články