Není haggis jako haggis: Ten první dostaneme v restauraci, druhého prý lze ulovit na černý pepř

Legendární haggis: Není to jen koláč, ale údajně i podivuhodný tvor
Zdroj: Wikimedia Commons/Emoscopes, CC BY-SA 2.5

Haggis je synonymem skotské kuchyně. Vyrábí se ze srdce, plic a jater ovce. Celá směs je poté zabalena do žaludku. Co když ale toto není jediný význam slova haggis? Dle legendy se má takto jmenovat i velmi bizarní tvor.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 04. 2023 11:00

Haggis má mít končetiny nestejnoměrné délky, což mu pomáhá zlepšit cválání přes strmé skotské svahy. Jeden exemplář tohoto tvora je prý vystavený v Kelvingrove Art Museu v Glasgowě. Můžeme tak skutečně někdy narazit na chlupaté stvoření s oficiálním názvem Haggis Scoticus?

Mýtické stvoření jménem haggis

Nebudeme dlouho chodit kolem horké kaše, haggis je jednoduše lákadlem pro turisty. Poprvé se o něm psalo v roce 1924 v The New York Tribune. Tehdy satirický básník a novinář James J. Montague uveřejnil báseň, v níž popisoval lov na tohoto podivuhodného tvora.

Z nějakého důvodu se báseň mezi lidmi uchytila. Skotsko pak navštívily stovky Američanů, kteří doufali, že uloví bájného tvora. A místní toho logicky využili. Vycpané atrapy haggise se prodávaly jako na běžícím páse, stejně jako píšťalky, které měly potvůrku stoprocentně přivolat. Nepřivolaly.

Jak ulovit divokého haggise?

Jeden z "odborníků" tvrdí, že si musíme připravit lopatu, černý pepř, metr, pár větviček a listy. Lovit je můžeme prakticky kdykoli, kdy je pěkné počasí. Jsou to ale plachá stvoření, takže bychom se měli předtím natřít whisky, abychom zakryli náš lidský pach.

Lopatou vykopeme asi patnácticentimetrovou díru, dno vyložíme listy, aby se při pádu nezranil. Dále do otvoru vsypeme černý pepř a zakryjeme ho dalšími listy a větvičkami. No a nyní již jen čekáme, až haggis ucítí pepř a chytne se do pasti. Kdyby se dlouho nic nedělo, můžeme zkusit napodobit jeho ječení...

Házení haggisem

A pak je tady koláč jménem haggis. Ve Skotsku stalo velmi oblíbeným sportem jeho házení. Ač se zprvu tradovalo, že kořeny této kratochvíle sahají až do starověku, pravda bude zřejmě někde jinde. Publicista Robin Dunseath v roce 2004 prohlásil, že tento sport vynalezl podnikatel Tom Farmer v roce 1977, aby získal prostředky na charitu.

Celá akce měla být vlastně jeden velký vtip. Jenže od té doby se házení ujalo jak na sportovních hřištích, tak i na nejrůznějších festivalech. V současné době činí světový rekord v házení haggisem na dálku 66 metrů. Nyní se také přihlíží k tomu, zda se haggis při dopadu neroztrhne nebo nepraskne. A musí být stále vhodný ke konzumaci. Sportovní haggis váží okolo 500 gramů a nemůže být širší než 18 centimetrů a delší než 22 centimetrů. Použít lze ale i kilovou variantu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Wild Haggis

Historicmysteries.com: Haggis Hurling and Haggis Hunting: How To Fool Tourists

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články