Přízrak La Lechuza: Dvoumetrová sova s obličejem čarodějnice má lovit děti a alkoholiky, láká je na usedavý pláč

Bizarní mexický přízrak: La Lechuza je prý obří sova s obličejem ženy
Zdroj: Unsplash

Přízrak La Lechuza, tedy sova s hlavou staré ženy, má mít svůj rajón v údolí Rio Grande a severní části Mexika. Její cílovou skupinou je věru nesourodá dvojice - loví malé děti a opilé muže.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 04. 2023 16:00

Dvoumetrová La Lechuza má útočit za hluboké noci. Do svých spárů láká děti a opilce pomocí usedavého pláče, nad kterým by se nejedno srdce ustrnulo. Prý byla kdysi obyčejnou ženou, ze které nespecifikovaný akt krutosti stvořil monstrum toužící po pomstě. Anebo je to čarodějnice, služebnice Satana, která se živí strachem svých obětí.

Kdo je La Lechuza?

Jak už to u legend bývá, popis přízraku se vždy liší. Jen u dvou bodů dochází ke shodě. Je to prý dvoumetrová sova s tváří staré ženy. Dále se již popisy notně rozcházejí. Někdy to má být bílá sova posedlá čarodějnicí. Jindy zase žena, která se na tohoto dravce mění pouze v noci. Jak již bylo řečeno, své oběti láká předstíraným pláčem. Není radno se jí také dlouho dívat do očí, prý ji to rychle rozčílí.

Někteří lidé věří, že zatímco je La Lechuza na lovu, její lidská schránka někde odpočívá. Obvykle v dobře zamčené místnosti. Zabití přízraku by mělo zničit i tělo. Speciální modlitba zase údajně odhalí, zda je ve vaší přítomnosti tento přízrak, respektive odhalí jeho pravou identitu.

Proč ale loví děti a opilce? Pověsti praví, že její vlastní dítě bylo kdysi zabito za zločin, který nespáchalo. Vrahem měl být opilý muž. Mstí se tedy jak na dětech, tak i alkoholicích. Obyčejná kulka ji nezraní. Když se někoho dotkne, ihned zemře. A když se lidem o ní v noci zdá, znamená to, že zemře někdo z jejich rodiny.

Původ La Lechuzy

Příběhy o tomto stvoření se předávaly z generace na generaci ústně, tudíž nelze určit původního autora. Je také jasné, že každý z vypravěčů si do příběhu přidal něco svého. Přesto se odborníkům podařilo vystopovat možné kořeny vzniku legendy.

V předkolumbovské Mezoamerice si domorodé národy vytvořily duchovní pouta se zvířaty, které ovlivnily jejich vnímání božstev. S příchodem Španělů se však jejich zvyky staly najednou pohanstvím a uctíváním ďábla. Jediným možným směrem bylo křesťanství. Kolonizátoři rádi strašili domorodce hony na čarodějnice, jejíchž služebníky byly často kočky nebo sovy. Už to nebyli duchovní průvodci, ale démoni. A právě takto zřejmě vznikla La Lechuza. Zprvu kladné stvoření se změnilo v přízrak...

La Lechuza v současnosti

K setkání s La Lechuzou má prý docházet i nyní. Jeden takový příběh koluje na Redditu. Když bylo jeho autorovi jen pár týdnů, matka ho chtěla vzít do Mexika, kde její rodina pořádala velkou párty. Babička je pak ubytovala v pokoji pro hosty. V noci je probudil štěkot psa, který koukal na okno. A v něm uviděli La Lechuzu...

Obří stvoření po chvíli odletělo pryč. Chlapec ležel na břichu, plakal a na noze měl malou řeznou ranku. Měli bychom se začít bát?

Zdroje informací:

Para.wiki: La Lechuza

Allthatsinteresting.com: The Sinister Legend Of La Lechuza, The Witch-Owl Monster Of The Rio Grande Valley And Northern Mexico

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články