Neuvěřitelná Helen Keller: Ve dvou letech ji meningitida připravila o sluch i zrak, přesto jako první vystudovala vysokou školu

Neuvěřitelná Helen Keller: Ve dvou letech ji meningitida připravila o sluch i zrak, přesto jako první vystudovala vysokou školu
Zdroj: Wikimedia Commons, Family member of Thaxter P. Spencer, now part of the R. , Public domain
"Nejkrásnější a nejlepší věci na světě nelze vidět, ani se jich dotknout. Lze je pouze cítit srdcem.""Optimismus je víra, které vede k úspěchu. Bez naděje a důvěry nelze nic dělat.""Sami můžeme udělat tak málo. Společně dokážeme tolik.""To, co jsme si jednou užili, nemůžeme nikdy ztratit. Vše, co hluboce milujeme, se stává naší součástí."+ 2 fotky+ 3 fotky

Helen Keller dokázala za svého života spoustu věcí. Ač neviděla a ani neslyšela, napsala řadu článků a 14 knih. Navíc celý život obhajovala lidi s postižením. Jak to ale bylo s tím příběhem o létání? Je pravdivý?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 07. 2023 11:00

Ačkoli se to může jevit jako nereálné, Helen se skutečně naučila pilotovat letadlo. V roce 1946 převzala nakrátko řízení na cestě z Říma do Paříže (let trval dvacet minut). Jak se k tomu ale vůbec dostala?

Inspirativní žena Helen Keller

Helen Adams Keller se narodila 27. června 1880 v Tuscumbii v Alabamě. O zrak a sluch přišla před druhým rokem života. Mohla za to tehdy neznámá meningitida. Jak později uvedla ve své biografii, žila v "moři husté mlhy". Zpočátku nebyla ani schopna pořádně komunikovat se svým okolím. Dorozumívala se pouze pomocí 60 znaků. Jedinou přítelkyní jí tak byla Martha Washington, dcera rodinného kuchaře, která jí byla schopna porozumět.

Její rodiče tehdy nevěřili tomu, že bude možné Helen jakýmkoli způsobem vzdělat. Naštěstí se ale seznámili v Perkinsově institutu pro nevidomé s instruktorkou Anne Sullivan, jenž Helen doslova změnila život. Kupříkladu, když ji chtěla naučit pomocí prstové abecedy slovo voda, pustila jí na jednu ruku proud vody a na druhou pořád dokola prstem hláskovala v-o-d-a. Jakmile to sedmiletá Helen pochopila, začala jásat. Tento okamžik prozření v ní podnítil touhu poznat svět, který nemůže vidět ani slyšet.

V šestnácti letech se stala v určitém smyslu celebritou. Její příběh ukázal ostatním lidem, že slepota nemusí být nutně spojována s pohlavními chorobami a že tudíž není nutno tyto lidi ihned zavrhovat. Stala se první nevidomou a neslyšící osobou, která získala bakalářský titul. Později se začala věnovat vědě, lektorství a aktivismu. A ano, nezapomínejme i na letectví.

Helenin přelet nad Středozemním mořem

O letectví se Helen začala zajímat ještě dlouho předtím, než se jí do rukou dostal knipl. V roce 1919 se podílela na natáčení filmu Deliverance, jenž popisoval její život a pozoruhodné schopnosti. Jelikož byla v té době letadla novou a vzrušující technologií, navrhli producenti němého snímku, aby se objevila během natáčení v letounu. Propagační materiály pak tvrdily, že Keller strávila ve vzduchu hodinu a půl a že nikdy necítila tolik fyzické svobody.

V roce 1931 se proletěla za prezidentem Herbertem Hooverem, ale až o 15 let později měla možnost letadlo řídit sama. V červnu 1946 odletěla se svou společnicí Polly Thompson z Říma do Paříže. Když se ocitli nad Středozemním mořem, předal pilot na dvacet minut řízení Keller.

Pokyny jí předala Polly. Posádka byla ohromena jejím citlivým dotekem při ovládání, po celou dobu také zůstala zcela klidná, ani se přitom nezachvěla. To ale nebyla jediná úžasná věc, kterou dokázala.

Působivé dědictví Helen Keller

Do své smrti v roce 1968 toho Helen stihla opravdu hodně. Zpochybnila stigma panující okolo slepoty, obhajovala lidi s postižením a svým vlastním způsobem dobrodružného života ukázala, co všechno jsou hluchoslepí jedinci schopni udělat.

Velkou část svého života také strávila prací pro Americkou nadaci pro nevidomé, což mimo jiné zahrnovalo také turné po Spojených státech a dalších desítkách zemí po celém světě, kde řečnila na podporu jednotlivců se zrakovým postižením. Její jméno se také stalo synonymem pro překonání osobních problémů a žití života naplno. Pro Helen bylo jediným limitem v životě nebe. Věděla, že dál už nemůže.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Helen Keller

Allthatsinteresting.com: Did Helen Keller Fly A Plane? Inside The Remarkable Feat Of This Historic Deaf-Blind Activist

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články