Odsun sovětských vojsk z Československa: Ivan šel konečně domů, ale moc se mu nechtělo. Připadal si u nás jako v Americe

Odsun sovětských vojsk z Československa: Ivan šel konečně domů, ale moc se mu nechtělo. Připadal si u nás jako v Americe
Zdroj: Wikimedia Commons/V. Kiselev, CC BY-SA 3.0

Heslo "Běž domů, Ivane" se konečně vyplnilo. Poslední železniční transport opustil území Československa 21. června 1991. Věděli jste, že odstranění škod po okupaci vyšlo na 15 miliard korun?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 06. 2023 11:00

Odsun sovětských vojsk z Československa měl probíhat v podobě klidného a postupného odchodu Střední skupiny vojsk. Ta byla v naší zemi vytvořena 24. října 1968, tedy po invazi vojsk Varšavské smlouvy.

Odsun z Československa v číslech

K 30. červnu 1991 odjelo v 925 transportech 73 500 vojáků a 39 000 jejich rodinných příslušníků. Co se týče vojenské techniky, tak ta naše území opustila v těchto počtech - 1 220 tanků, 2 500 bojových vozidel a obrněných transportérů, 105 letadel, 175 vrtulníků a 95 000 tun munice.

Třiadvacetiletá přítomnost okupačních sovětských vojsk přinesla společenský, morální a kulturní úpadek. Nemluvě o ekonomické stagnaci. Sověti měli jako hlavní úkol prosadit normalizaci. To se samozřejmě promítalo jak do politických, tak právních i správních rozhodnutí.

Sověti se ptali, proč mají odejít

Jako první se začali stahovat Sověti z města Frenštát pod Radhoštěm. Pan Dalibor Norský tehdy pracoval jako tajemník Městského národního výboru, takže patřil mezi první lidi, kteří s okupanty začali o této záležitosti jednat. Jenomže vojáci to moc nechápali. „Nechtělo se jim, Československo pro ně bylo Amerika. Chtěli odjet co nejpozději a my jsme zase chtěli, aby odjeli co nejdřív,“ vzpomínal Norský pro Českou televizi.

Zprvu na jejich straně nebyla žádná vůle dohodnout se. Nakonec ale ustoupili, nic jiného jim také nezbývalo. Zbyly po nich zničené kasárny a důstojnické byty, ty byly přímo v katastrofálním stavu. Československo muselo na odstranění škod po okupaci vydat 15 miliard korun.

Výslužka pro sovětské vojáky

Na jižní Moravě jsou zřejmě lidé dobrého srdce. Jak zavzpomínal Michael Kocáb, který se po revoluci stal vládním zmocněncem pro odsun sovětských vojáků, padl tam nápad, že by se jim na cestu daly dárkové balíčky a květiny. Prý s tím přišli zástupci jednoho jihomoravského města. Kocáb to samozřejmě zatrhl. Chtěl vše vyřešit v klidu, ale to už bylo na něho moc.

Jako poslední u nás zůstal generál Eduard Vorobjov. Dva dny před odletem se zúčastnil koncertu na oslavu odchodu okupantů, on sám považoval tento manévr za spravedlivou věc. Kocába tak napadlo, že by ho odtamtud mohl symbolicky odnést vrtulník. Generál nejprve souhlasil, pak ale raději své rozhodnutí přehodnotil. Kdyby s ním vrtulník spadl, byli by Rusové v Československu zpět, než by řekl švec...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Odsun sovětských vojsk z Československa

Idnes.cz: Když odcházeli sovětští vojáci, na jižní Moravě jim chtěli dát dárkové balíčky

Čt24.českátelevize.cz: Byli jsme pro ně Amerika, odejít nechtěli, říká o odsunu sovětských vojsk z Frenštátu Dalibor Norský

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články