První transgender celebrita: Christine Jorgensen zastínila i dánskou královskou rodinu

Příběh první transgender celebrity aneb Jak se z George stala Christine
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Christine Jorgensen nebyla první transgender osobou historie, prvenství získala v tom, že se stala celebritou a začalo se o ní mluvit. Téměř přes noc z ní média udělala hvězdu. Co ale předcházelo tomu, než se z muže jménem George stala Christine?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 03. 2023 16:00

V roce 1953 se do Ameriky, těsně před Valentýnem, vrátila jistá Christine Jorgensen. Měla za sebou doslova transformační cestu do zahraničí. Před odletem se totiž jmenovala George...

Křehký a introvertní blonďák

George Jorgensen se narodil v roce 1926 v newyorském Bronxu. Jeho rodina ho popsala jako křehkého a introvertního blonďáka, který se nikdy neúčastnil bitek ani typicky chlapeckých her. Od raného věku nenáviděl chlapecké oblečení a cítil se být uvězněný ve svém těle. Na střední škole si začal připadat "uvězněný mezi dvěma pohlavími".

Raději se začal stranit okolí. Útěchu mu přineslo fotografování. V temné komoře ho nikdo nerušil, tam si mohl žít ve svém světě. V roce 1945 byl povolán do armády. O rok později byl "čestně" propuštěn. A právě tehdy se mu naskytla příležitost na změnu pohlaví. Kvůli tomu ale musel odcestovat do Evropy za doktorem Christianem Hamburgerem, jenž zahájil hormonální léčbu, která předcházela operaci.

Změna pohlaví

Georgeovi zákrok schválila dánská vláda. V září 1951 nejprve podstoupil orchiektomii, což je odstranění varlat. O třináct měsíců později přišla na řadu penektomie - odstranění penisu. Když se George vracel domů, na letišti se shromáždil obrovský dav novinářů. Každý z nich toužil, nyní již Christině, položit alespoň jednu otázku. Úsměvné je, že tehdy se na palubě letadla nacházela i dánská královská rodina, tuto skutečnost ale tisk jaksi pominul. Asi nebyla tak zajímavá.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Keith Klipp (@glamgramp)

Christine však již měla vlastní plán. Svůj příběh o proměně prodala časopisu American Weekly, za což dostala, na tu dobu, pěkných dvacet tisíc dolarů. Jakmile opadlo původní nadšení, snažili se novináři vypátrat, do jaké míry je Christine "upravená". Má vlastní vejcovody a menstruaci? Může mít děti a stát se matkou? Odbyla to se slovy, že děti nechce. To společnost hodně pobouřilo. Začalo se zpochybňovat její ženství. Kdoví, co jí tam v tom Dánsku udělali... Nemohla se ani vdát, neboť v rodném listě byla stále vedená jako muž. A když se o zasnoubení zmínil její partner Howard J. Knox, přišel kvůli tomu o práci.

Matka sexuální revoluce

Postupem času se začal tisk ke Christine chovat stále hůř a hůř. Dokonce jí přišly nabídky, zda by nezapózovala nahá. Nemístných poznámek se dočkala i v televizi. Přitom vždy toužila jen po klidném životě. Jenomže veřejné vystupování pro ni po návratu do Států představovalo jediný možný způsob, jak se uživit. K tomu se přidala ještě pěvecká vystoupení v klubech a přednášky na univerzitách po celé zemi.

Christine Jorgensen se považovala za jednu z matek sexuální revoluce. V osmdesátých letech se přestěhovala do Kalifornie, kde bojovala s rakovinou plic a močového měchýře. Svůj boj bohužel prohrála. Zemřela ve věku dvaašedesáti let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Christine Jorgensen

Allthatsinteresting.com: Call Her Christine: The Story Of The Original American Transgender Celebrity, Christine Jorgensen

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články