Dítě z Osvětimi: Angela Orosz přežila jen díky tomu, že neplakala. Matka ji ukrývala v odpadcích

Dítě narozené v Osvětimi: Angela Orosz přišla na svět předčasně a uprostřed pekla na Zemi
Zdroj: Wikimedia Commons, Dieglop, CC BY-SA 4.0
Fotograf Wilhelm Brasse se v Osvětimi setkal s mnoha dětmi. Patřila mezi ně i Czesława Kwoka. 
Anebo Zofie Posmysz, vězeňkyně číslo 7566.V zapomnění neupadl ani Ernest Buchalik......anebo Teodor Augustyn.+ 2 fotky+ 3 fotky

Angela Orosz je jedno ze dvou dětí, o nichž víme, že se narodily v Osvětimi a přežily. Až v sedmi letech si poprvé uvědomila, že je něco jinak. Když ji ve škole požádali, aby napsala místo svého narození, zjistila, že se nazývá Osvětim. Vůbec nevěděla, o co jde. To slovo se jí ale od počátku nelíbilo. Pravdu pochopila o řadu let později.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 07. 2022 14:00

Angela Orosz se narodila 21. prosince 1944 v koncentračním táboře Osvětim. Je jedním z pouhých dvou dětí, o nichž je známo, že tam přišly na svět. V dospělosti se rozhodla, že na sebe vezme břímě dětí, které tábor nepřežily. Její svědectví vedlo k zatčení několika nacistů.

Raný život Angely Orosz

Její rodiče byli maďarští Židé Avraham Bein a Vera Otvos. Vzali se v březnu roku 1943 v Sárospataku, kde Avraham žil a Vera pracovala jako chůva. Následující rok proběhla v zemi nacistická čistka. Oba byli, den po Pesachu, transportováni dobytčím vozem do nedalekého ghetta Sátoraljaújhely.

Tam ale dlouho nezůstali. Dalším vlakem se museli přesunout do Osvětimi, kde dorazili 25. května. Při selekci byli uznáni schopnými práce. Vera byla v té době již těhotná. Bláhově si myslela, že když to řekne Mengelemu, slituje se nad ní. Ten se jí však jen vysmál, nazval ji hloupou husou a poslal na nucené práce. Na zápěstí měla vytetované označení A6075.

Oběť Mengeleho pokusů

Angelin otec zemřel o několik měsíců později na vyčerpání. Bylo mu dvaatřicet let. Vera se mimo jiné podílela i na stavbě dálnice, kvůli svému stavu však skončila v kuchyni. Tam si ji vyhlédl Mengele, který jí do děložního čípku začal píchat různé jedovaté látky. Kvůli tomu zůstala sterilní, plod však poškozen nebyl.

Židovský lékař se snažil Veru přesvědčit, aby šla na potrat. Ta ovšem argumentovala tím, že se jí ve snu zjevila matka, a tak se rozhodla si dítě ponechat. Když se Angela narodila, vážila něco málo přes kilogram. Byla tak příliš slabá na to, aby začala plakat, což jí pravděpodobně zachránilo život. Tři hodiny po porodu se Vera vrátila do práce. Dítě schovávala pod odpadky a kojila jej až do osvobození.

Učitelka a aktivistka Angela Orosz

O tom, že Angela přežije, byla přesvědčená jen její matka. A měla pravdu. Angela Orosz vystudovala pedagogickou školu. Když se situace v komunistickém Maďarsku stala neúnosnou, přestěhovala se s celou rodinou do kanadského Montrealu, kde pokračovala v kariéře učitelky.

O Osvětimi začala mluvit až v šedesáti letech. Na místo svého narození se vrátila o deset let později. V roce 2015 také svědčila proti Oskaru Groeningovi, účetnímu z koncentračního tábora. Poté přišel na řadu dozorce Reinhold Hanning. Oba byli odsouzeni.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Angela Orosz

Theguardian.com: Your whole life is the Holocaust. The woman who was born in Auschwitz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články