Pátek třináctého: Je skutečně nešťastným dnem a jakou má historii?

Pátek třináctého: Je skutečně nešťastným dnem a jakou má historii?
Zdroj: Unsplash

Pátek třináctého je tradičně považován za nešťastný den. Je tomu ale skutečně tak? Podívejte se, jak je to s touto pověrou doopravdy.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 13. 08. 2021 07:00

Neskrývaný strach z pátku třináctého není ničím neobvyklým. Má dokonce své pojmenování. Jedná se o paraskavedekatriafobii. Pověra vznikla již v dobách minulých, kdy byl na Velký pátek ukřižován Ježíš Kristus. Při Poslední večeři totiž sedělo u stolu třináct lidí, přičemž právě ten poslední byl Jidáš, Kristův zrádce. Nelze opomenout rovněž židovskou symboliku, která považuje třináctku za nešťastné číslo kvůli abecedě. Třinácté je "M", první z písmen ve slově mavet. A to v překladu znamená smrt.

Ďábelské datum pochází z Francie

Co však pověra není, je osudný pátek 13. 10. 1307. Právě tehdy začala výprava krále Filipa IV. Sličného, jenž měla za cíl mučení, pronásledování a vyhlazení templářů. Tehdy po celé Evropě zahynulo mnoho rytířů, proto tento den templáři označovali za ďábelský. Zde tkví důvod, proč se lidé začali opravdu obávat.

Pátek třináctého, den strachu a nehod

Ačkoliv se v pátek třináctého objevuje mnoho upozornění pro řidiče, dle statistik je jedním z nejméně šťastných dnů na silnici pondělí 21. Někteří vidí souvislosti i v jiných skutečnostech. A to například neúspěšnou výpravu Apolla 13. V průběhu letu došlo k výbuchu kyslíkové nádrže. To nejen že znemožnilo dokončit plánované úkoly, ale ohrozilo i životy posádky.

A aby toho nebylo málo, když poprvé vyjela do pražských ulic tramvaj č. 13, lidé se prý báli nastupovat. Proto byla několikrát zrušena a pak znovu obnovena. Dnes ji v ulicích můžete potkat. Prázdná už není.

Nepředurčujte si svou zkázu

Pocit strachu a neštěstí, které v nás toto číslo vzbuzuje, má svá možná opodstatnění. Číslo dvanáct je totiž tradičně symbolem naplnění. Máme dvanáct měsíců v roce, počty hodin během dne jsou dělitelné dvanácti, a máme dvanáct bohů Olympu. Dvanáct následovníku měl taky prorok Mohamed. Pátek je rovněž dnem, kdy něco končí a nastává změna v podobě víkendu. Všechny tyto pocity dohromady skládají strach a předurčují číslo třináct k neštěstí.

My však pro vás máme radu. Znáte sebenaplňující proroctví? Pokud očekáváte, že něco dopadne špatně, dost často tomu tak skutečně je. Nepřemýšlejte v pátek nad tím, co vše zlé se může stát. Berte tento den jako ukončení skvělého pracovního týdne, kdy se vám úžasně dařilo! A kdyby vám ani to nestačilo, buďte v klidu, tento rok již další pátek třináctého nenastane... Díky bohu!

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Pátek třináctého

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články