Podivuhodný příběh bezhlavého kuřete: Mike dokokrhal, ale stal se výdělečnou atrakcí

Podivuhodný příběh bezhlavého kuřete: Mike dokokrhal, ale stal se výdělečnou atrakcí
Zdroj: Shutterstock

Bezhlavé kuře Mike se místo nedobrovolné účasti na večeři farmáře Lloyda Olsena dostalo ve čtyřicátých letech minulého století na přední stránky světových médií. Po seznámení s Olsenovou sekyrou totiž přišlo o větší část hlavy, přesto přežilo. A to dokonce 18 měsíců.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 20. 10. 2021 12:00

Mike se vylíhl 20. dubna 1945 v Coloradu a jeho čas přišel o několik měsíců později. Není známo, co se honilo hlavou jeho majiteli Lloydu Olsenovi osudového 10. září, jisté je jen to, že chtěl připravit večeři pro sebe, manželku a tchýni. Vyšel na dvůr, aby opatřil maso a myslel na to, že jeho tchýně má ráda kuřecí krk, tak jej musí nechat celý. Ale když se zahnal sekyrou, nedopadlo to přesně podle jeho představ.

Bezhlavé kuře Mike

Mike byl kuře amerického plemene vyandotka, které dostalo jméno podle indiánského kmene Wyandottů. Vyandotky mají krátký krk a jsou známé přibližně 140 let. Je to klidné a špatně létající plemeno, tudíž se dobře chová třeba na zahradě. Nejsou vlastně moc zajímavé, tedy až na Mikea.

Bylo mu pět a půl měsíce, když měl skončit jako večeře pro tři lidi. Jenže Lloyd Olsen se tehdy blbě trefil a sice ubohému kuřeti sekerou odstranil většinu hlavy, minul ovšem krční žílu. Neporušené zůstalo jedno ucho a většina mozkového kmene.

 

View this post on Instagram

 

Příspěvek sdílený Zach Bryant (@libererabbit)

Mike byl po pokusu o dekapitaci schopen balancovat na bidýlku a nemotorně chodit. Pokoušel se žít dál jako běžné kuře, včetně hledání potravy a klování, ale moc mu to nešlo. A místo kokrhání mu prý z krku vycházel klokotavý zvuk. Když Mike do rána nezemřel, šokovaný Olsen se rozhodl o něj postarat. Krmil kuře kapičkami vody a dával mu malá zrnka kukuřice a kousky červů.

Bezhlavé kuře Mike hvězdou

Týden po této události sbalil Olsen své bezhlavé kuře a a jel na univerzitu v Salt Lake City. Když šokovaným odborníkům ukázal hlavu ve sklenici a Mikea, zjistilo se, že kuře přežilo díky zbytku mozkového kmene, který řídí základní tělesné funkce jako dýchání, srdeční frekvence nebo reflexy.

Olsen si sice musel k jídlu opatřit něco jiného, ale za to mu po dvorku pobíhal doslova zlatý poklad. Mike se okamžitě stal hvězdou poutí ve společnosti dalších anomálií. Jeho fotky se octly v tak prestižních magazínech jako Life a Time. Lidé platili za možnost podívat se na bezhlavé kuře 25 centů. A bylo jich tolik, že na vrcholu popularity vydělával Mike svému majiteli 4 500 dolarů měsíčně, co je dnes přes padesát tisíc dolarů (víc jak milion korun).

Bezhlavý Mike si požil neuvěřitelných 18 měsíců. Jenže pak se mu v průběhu turné jedné noci vzpříčilo v krku zrnko kukuřice a Olsen nedokázal najít kapátko, kterým by mu propláchl jícen. Hvězdný pták se 17. března 1947 udusil. Dodnes se na jeho počest každý rok v Coloradu koná Den bezhlavého kuřete Mikea.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mike the Headless Chicken, Vyandotka

Miketheheadlesschicken.org: History

Life.com: LIFE With Mike the Headless Chicken: Photos of a Famously Tough Fowl

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články