Pomalá smrt Floyda Collinse: Na dlouhých 17 dní uvízl v úzké jeskyni, záchrana přišla příliš pozdě

Tragická smrt Floyda Collinse: Jeho smrt v úzké jeskyni sledovaly tisíce zvědavců
Zdroj: Wikimedia Commons/Uncleike, CC BY-SA 4.0

Floyd Collins byl zkušeným průzkumníkem jeskyní. Za svůj život učinil hned několik pozoruhodných objevů. Mezi ně patří i Písečná jeskyně, která se mu stala osudnou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 03. 2023 11:00

Floyd Collins se začal zajímat o jeskyně již ve svých šesti letech. To se mu ale nakonec stalo osudným. V roce 1925 chtěl prozkoumat novou Písečnou jeskyni. Bohužel v ní uvízl. Jeho záchranu sledovaly tisíce lidí. Během záchranné akce s ním vedl rozhovor novinář William Burke Miller, což mu později vyneslo Pulitzerovu cenu. Přes veškerou snahu se ale Floyda nepodařilo vyprostit včas.

Válka jeskyní

William Floyd Collins se narodil 20. června 1887 v Logan County v Kentucky. Jeho rodiče, Lee a Martha Jane, vlastnili pozemek nedaleko Mamutí jeskyně, nejdelšího známého jeskynního systému na světě, který zahrnoval více než 675 kilometrů prozkoumaných chodeb. Floyd tehdy toužil po tom, že objeví něco vlastního, jal se tak důkladně prohledat okolí svého domu.

A v roce 1917 se konečně dočkal. Narazil na Velkou krystalovou jeskyni, která se nacházela přímo pod rodinnou farmou. Chtěl z toho udělat turistickou atrakci. Jenomže tehdy panovaly takzvané jeskynní války, mnoho firem v Kentucky hledalo jeskyni, z níž by udělaly výnosný zdroj příjmů. Málo klidu na práci a přílišná komercializace Collinsovi vadila, takže se vydal hledat novou jeskyni.

Jednu našel poblíž statku souseda Beeslyho Doyela. Byla od Velké krystalové jeskyně o něco dál, takže nehrozilo, že by ji tak rychle objevil někdo jiný. A tak se "zrodila" Písečná jeskyně, jenž se mu ale stala osudnou.

Smrt v Písečné jeskyni

Floyd Collins poprvé vstoupil do Písečné jeskyně 30. ledna 1925. Měl u sebe jen petrolejovou lampu, která mu svítila na cestu. Jeskyně byla plná úzkých a nebezpečných chodeb. Námaha se ale vyplatila, neboť objevil nádherné podzemní koloseum. Krátce poté ale začalo světlo v lampě blikat, takže nastal čas vrátit se.

Jenomže když se ve spěchu prodíral úzkou chodbou, lampu upustil. A aby toho nebylo málo, uvolnil se kámen vážící sedmadvacet kilo, jenž mu spadl na nohu a uvěznil ho na místě. Následující den našel průzkumníka majitel statku Beesly Doyel. Zpráva o nehodě se rychle rozšířila. U jeskyně se začal srocovat dav. Někdo chtěl pomoci, jiní jen přihlíželi. Nakonec se dostavili i inženýři, geologové a kolegové jeskyňáři. Svou pomoc nabídli i horníci, jenž se k Floydovi snažili dostat pomocí nové šachty, avšak bez úspěchu.

Během dalších dnů se u jeskyně shromáždilo přes padesát tisíc lidí. Nechyběly ani stánky s občerstvením a suvenýry. A tehdy se objevil mladý reportér William Burke Miller, který byl natolik štíhlý, že se dokázal k uvězněnému jeskyňáři dostat opravdu blízko. Za sérii srdceryvných rozhovorů byl později oceněn Pulitzerovou cenou.

Podivný příběh rakve Floyda Collinse

Dne 4. února se zřítila část stropu, čímž muže od zachránců ještě více izolovala. Když se o dvanáct dní později podařilo konečně vykopat funkční šachtu, skrze kterou by mu bylo možné podat alespoň jídlo a vodu, byl už mrtvý.

Tělo Floyda Collinse se z jeskyně podařilo vytáhnout až po dvou měsících. Poté byl uložen k odpočinku na rodinné farmě. Tím ale jeho příběh neskončil. V roce 1927 koupil Velkou krystalovou jeskyni Harry Thomas, který jeho tělo exhumoval a poté vystavil v rakvi se skleněným víkem. Vedle ní byl nápis: Největší průzkumník jeskyní, který kdy žil.

O necelé dva roky Floydovo tělo někdo ukradl. Když ho znovu našli, chyběla mu noha. Vše se urovnalo až v roce 1961, kdy jeskyni koupila správa Národního parku. Díky ní bylo Collinsovo tělo v roce 1989 uloženo v baptistickém kostele.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Floyd Collins

Allthatsinteresting.com: The Agonizing Death Of Floyd Collins, The Cave Explorer Who Was Trapped Underground For 17 Days Before He Finally Perished

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články