Potraty v historii: Zoufalé ženy pily vodu s olovem a nechávaly se mlátit do břicha

Historie potratů: Církev je trestala pochováním zaživa i upálením
Zdroj: Wikimedia Commons/Master of the Spes Notra, Public domain

V minulosti se ženy s nechtěným či neplánovaným těhotenstvím vypořádaly podivnými způsoby. Často riskovaly vlastní zdraví a život. A když takový drsný potrat přežily, byla tady ještě církev, která se na ně dívala jako na hříšnice. A podle toho k nim přistupovala...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 04. 2023 16:00

Ve starověku spoléhaly ženy hlavně na různé rostliny. K přerušení těhotenství se používaly kupříkladu masti a tinktury z nejvíce oblíbeného mužáku prorostlého, který rostl v lybijské Kyrenaice. Pokud nebyl zrovna po ruce, pila se voda, v níž kovář chladil žhavé olovo. Jenomže kromě aborce takové pitivo ženě často poškodilo vnitřní orgány a způsobilo smrt.

Bizarní způsoby na vypuzení plodu

Ve středověku, kdy svět ovládlo křesťanství, platilo pravidlo, že pokud žena potratí během prvních čtyřiceti dnů, nebude to až tak velký hřích, jelikož se prý ještě tělo plodu nespojí s duší.

A tak dívky nosily "zázračné" amulety, nechávaly si vyplachovat intimní místa bylinkovými odvary a poskakovaly či kýchaly, aby plod vytřásly z dělohy. Ty nejzoufalejší se začaly opíjet nebo se nechaly mlátit do břicha, aby se plod co nejvíce poškodil.

Přísné tresty za potrat

Přerušení těhotenství bylo církví chápáno jako nejtěžší zločin a podle toho bylo trestáno. Nikoho nezajímalo, zda dítě nevzešlo ze znásilnění. V tomto ohledu neměl pro rodičky nikdo pochopení. "Hříšnice" byly často pohřbené zaživa, což prý adekvátně odpovídalo potratu. Jinde se zase ženám probodávalo srdce, stínaly se hlavy, ale byly také upalovány.

Byla to vlastně bezvýchodná situace. Buď se žena rozhodla těhotenství ukončit, což s sebou neslo značné zdravotní riziko, které mnohdy končilo tím nejhorším možným způsobem. A pokud náhodou ne, o její smrt se postaraly úřady. Když si žena dítě ponechala, skončila ve vyhnanství a úplně sama. Vychovávat dítě, jenž vzešlo ze znásilnění, se netolerovalo. V současné době je postavení žen v této oblasti naštěstí na zcela jiné úrovni, mohou rozhodovat samy za sebe. V některých zemích ale tmářský přístup bohužel ještě stále přetrvává...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Interrupce

Plzenoviny.cz: Potraty ve středověku. Kruté zákroky a ještě krutější tresty

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články