Dítě z Mauthausenu: Češka Eva Clarke přežila peklo, její bratr takové štěstí neměl

Češka Eva Clarke se narodila v Mauthausenu: V koncentračních táborech ztratila 15 příbuzných
Zdroj: Profimedia

Eva Clarke, dcera Angličana a Češky, se narodila v koncentračním táboře Mauthausen 29. dubna 1945. Na svobodu se dostala i se svou matkou, když tábor osvobodili američtí vojáci. Jak se její rodiče dostali do Mauthausenu a co tam zažili? A jaký byl další osud Evy Clarke?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 07. 2022 14:00

Její matka se dostala do Mauthausenu pouhé tři týdny předtím, než Eva přišla na svět. Němečtí vojáci ji přivezli z otrockého tábora ve Freibergu u Drážďan. Během cesty nedostala jídlo ani vodu. Ne všichni tento transport přežili...

Na cestě do koncentračního tábora

Evini rodiče se vzali v roce 1940. Její otec Bernd Nathan byl architekt a interiérový designér. Před začátkem války měl v Praze malou dílnu. Matka Anka studovala práva, když se ale všechny vysoké školy zavřely, začala se věnovat výrobě klobouků. V roce 1941 se oba poprvé ocitli v koncentračním táboře. Jemu bylo 34, jí 24 let.

Předtím jim přišla poštou výzva, že se mají v určitý den a hodinu hlásit v nějakém pražském skladu. Anka si s sebou vzala kufr, kabelku a velkou krabici, v níž měla spoustu koblih. Ty měl Bernd moc rád. Ve skladu strávili celkem tři dny a tři noci, museli spát na podlaze a spokojit se jen s jídlem, které si vzali z domu. Pak je Němci odvedli na nádraží.

Láska v koncentračním táboře

Po příjezdu do Terezína byli ihned rozděleni. Setkávat se mohli jen na krátký čas. Když v roce 1943 Anka zjistila, že je těhotná, donutili ji Němci podepsat souhlas, že bude dítě ihned po narození předáno k eutanázii. Chlapec se narodil v únoru roku 1944, rodičům však nakonec odebrán nebyl. Bohužel, o dva měsíce později zemřel na zápal plic.

Když se pak Eva matky zeptala, jak mohla otěhotnět v koncentračním táboře, odpovědí bylo, že s manželem našli útěchu tam, kde mohli. Nehledě na následky. Po pobytu v Osvětimi a Freibergu se Anka ocitla v Mauthausenu, kde se zrovna schylovalo k neblaze proslulým pochodům smrti. Než se tak stalo, strávila tři týdny na nákladním autě s uhlím. Po příjezdu do tábora jí bylo jasné, že bude znovu rodit.

Eva přežila díky shodě několika náhod. Němcům došel plyn a jen den předtím vyhodili do povětří plynovou komoru. Krátce nato tábor osvobodili Američané. Pak i s maminkou odjela k tetě do Prahy. Tatínek malé Evy byl zastřelen v Osvětimi. Rodina přišla v koncentračních táborech o 15 členů. Anka se později vdala za letce RAF. Celá rodina se pak přestěhovala do Jižního Walesu, kde se Eva také seznámila se svým budoucím manželem.

Evu začala o svých vzpomínkách veřejně mluvit až po téměř půl století. Přihlásila se jako řečník pro charitativní organizaci Holocaust Educational Trust a doufá, že se lidé z minulosti poučí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Eva Clarke

Mildenhall.af.mil: Holocaust survivor shares mother’s story of resilience, survival in WWII concentration camps

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články