Případ Rudé stodoly: Vrah svobodné matky skončil jako kniha a učební pomůcka

Vrah z Rudé stodoly: Do jeho kůže svázali knihu o zločinu
Zdroj: Pixabay

Sledování procesů s vrahy bylo vždy velké lákadlo pro davy lidí. V případě Williama Cordera, který je známý jako vrah z Rudé stodoly, ženy obsadily střechy kolem soudu, aby se na něj mohly podívat. To ale nebyla jediná atrakce. Kůže vraha dodnes zdobí knihu o jeho zločinu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 03. 2023 16:00

Když si Maria Marten, dcera chudého lapače krtků, začala románek se synem bohatého farmáře Williamem Corderem, byla již matkou jednoho nemanželského dítěte. Díky své kráse totiž o muže nouzi neměla. To ale ještě netušila, že vztah s Williamem bude v jejím životě úplně poslední.

Nevěsta na útěku

Maria rychle otěhotněla i s novým partnerem. Dítě ale krátce po porodu zemřelo. Navzdory této tragédii se William své Marie nevzdal a přesvědčil ji k útěku z vesnice Polstead v Suffolku, kde oba žili. Kdyby zůstala, vystavila by se riziku vězení za nemanželské dítě. Jediným možným řešením byl odchod do Ipswiche, kde by se legálně vzali.

Den D nastal 18. května 1827. Sraz byl v Rudé stodole, oblíbeném místě mladých a zamilovaných lidí. Staří se jí raději vyhýbali, neboť když za stodolou zapadalo slunce, jeho paprsky okolo ní vytvořily rudou auru. A právě tento optický jev považovalo mnoho lidí za zlověstný a nadpřirozený.

Maria se ke stodole vydala v mužském oblečení, aby nevzbudila pozornost. Nikdy se však odtamtud nevrátila. William tvrdil, že jsou oba v pořádku, jen si vybudovali nový život a na jiném místě. Mariině matce Ann Marten to ale bylo divné. Navíc se jí už několikrát zdálo o stodole a mrtvé dceři. Její manžel Thomas se to rozhodl prověřit. Bohužel byla matčina předtucha správná. Thomas našel ve stodole dceřinu tlející mrtvolu. Někdo ji pobodal, uškrtil a střelil do obličeje. Hlavním podezřelým se samozřejmě stal William.

Vrah z Rudé stodoly

Policie zatkla Williama v domě jeho nové manželky, se kterou se seznámil prostřednictvím inzerátu v Timesech. Zpočátku popíral, že Marii vůbec znal. To ho ale neochránilo před zatčením. Soud se konal v Suffolku, kde se sjeli novináři i ze samotného Londýna. Jeden místní kazatel dokonce k Rudé stodole přitáhl až pět set lidí, které varoval před takto ohavnými činy.

Soud započal 7. srpna 1828 a přilákal neuvěřitelné davy. Zejména ženy si chtěly Williama prohlédnout zblízka. Bohužel však nesměly do soudní síně. Vylezly na střechy okolních domů. Pod tíhou jejích těl ovšem hrozilo, že dojde ke zhroucení střech. Zákaz vstupu tak byl okamžitě zrušen. William Corder si vyslechl trest smrti oběšením. Poprava byla vykonána 11. srpna. To ale ještě nebyl konec.

Mrtvola na cestách

Sotva Williama sundali ze šibenice, dav se vrhl na jeho oprátku. Každý si chtěl pro sebe urvat aspoň kousek. Sbírání memorabilií souvisejících se zločiny bylo v 19. století běžnou záležitostí. Stejně dopadla i Rudá stodola, lidé ji rozebrali natolik, že narušili její statiku. Musela být zbořena.

Vrahovo tělo bylo krátce po popravě naříznuto, aby se odhalilo svalstvo. To vlastně také byla atrakce pro dav. Mělo to ale rovněž varovat případné další zločince. Jakmile se okoukal, vyrobilo se několik posmrtných masek a sádrových odlitků hlavy pro frenologický výzkum. Oblečení skončilo v rukou kata, mrtvola byla převezena do nemocnice v Suffolku, kde ji dostali na "hraní" studenti medicíny. Williamova kůže se použila jako vazba knihy pojednávající o jeho zločinu, kostra zase dlouhá léta sloužila jako učební pomůcka. Kosti však byly v roce 2004 zpopelněny na žádost příbuzného.

Tím to ale neskončilo. V muzeu Moyse's Hall v Bury St. Edmunds je výstava o Rudé stodole, kde můžeme vidět model budovy, lucernu, kterou si svítil Mariin otec, rýč na zabíjení krtků, Corderovy pistole, posmrtnou masku a tabatěrku vyrobenou z prken stodoly. A jako třešničku na dortu onu knihu vázanou v jeho kůži a kousek ztmavlé kůže z hlavy a uší...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Red Barn Murder

Ciekawostkihistoryczne.pl: Morderstwo w Czerwonej Stodole i dziwne losy szczątków zabójcy

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články