Sádrová Cynthia: Sbírala odlitky přirození slavných rockerů, modelem jí stál i Jimi Hendrix

Sádrová Cynthia: Sbírala odlitky penisů nejslavnějších rockerů, kolegům ji doporučil Jimi Hendrix
Zdroj: Wikimedia Commons/Marjut Valakivi, Public domain

Pokud jde o takzvané groupies, není pochyb o tom, že rockové kapely mají jedny z nejbláznivějších. Jde o mladé ženy, které často navštěvují koncerty v naději, že navážou vztah s nějakým hudebníkem. Cynthia Albritton byla také taková groupie, akorát s tím rozdílem, že penisy slavných sbírala i jako umělecká díla.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 11. 2022 11:00

Desetiletí trvající umělecký projekt přinesl Cynthyi přezdívku Plaster Caster. Od roku 1968 totiž začala sbírat sádrové odlitky mužství rockových zpěváků, kytaristů a manažerů. Proč? Na Chicagské umělecké škole dostala za úkol vyrobit sádrový odlitek z něčeho pevného, co si zachová svůj tvar.

Posedlost rockovou hudbou

Cynthia byla od puberty doslova posedlá rockem. Jako mladá dívka zbožňovala “ty nádherné muže, kteří dělají úžasnou hudbu”. Začala chodit na koncerty a afterpárty a čekala, až si jí někdo všimne. Brzy však zjistila, že není sama. Panovala tam velká konkurence. Nebyla jedinou mladou ženou, která toužila dostat se do hotelového pokoje rockové hvězdy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Martin Atkins (@flowersfightforsunshine)

Rozhodla se vymyslet něco, čím by se od ostatních odlišila. Večer poté, co dostala na škole již zmiňovaný úkol, se zúčastnila vystoupení Paula Revera a The Raiders. Na následném večírku si to napochodovala přímo ke zpěvákovi a zeptala se, zda by si mohla udělat odlitek jeho mužství. Setkala se sice se zamítavou odpovědí, ale v komunitě se díky tomu stala oblíbenou.

Penis Jimiho Hendrixe

V roce 1968 přijel do Chicaga Jimi Hendrix. Toho si Cynthia nemohla nechat ujít. K jejímu velkému údivu souhlasil, a tak se stal úplně první rockovou hvězdou, která si nechala vyrobit odlitek svého penisu. Později vzpomínala, že jeho chloubu, zřejmě kvůli velikosti, šlo zvěčnit nejsnáze ze všech.

Hendrixova účast navíc k Cynthii přivedla další odlitku chtivé hudebníky. Teď se karty otočily. Nyní museli oni prosit o to, aby si na ně udělala čas. Její kontroverzní umění se doneslo až k Franku Zappovi, který sice o zvěčnění neměl zájem, umožnil však Cynthii uspořádat výstavu. Shodou okolností se ale od ní štěstí zase odvrátilo. Jako naschvál jí zase začal klesat počet zájemců, vadilo jim totiž, že si odlitky nemohou nechat.

Sbírka 48 penisů slavných rockerů

Vystavit svou sbírku, která po letech snažení čítala 48 odlitků přirození slavných rockerů, se jí podařilo až v roce 2000 v newyorské čtvrti Soho a znovu pak o sedmnáct let později na slavné MoMa PS1 v Queensu. V roce 2000 se začala zajímat také o odlitky ženských prsou. Ty však sklidily malý zájem. V současné době není její práce veřejně dostupná. Cynthia Albritton zemřela v dubnu roku 2022 ve věku 74 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Cynthia Plaster Caster

Allthatsinteresting.com: Meet Cynthia Plaster Caster, The Groupie Who Made Molds Out Of Rock Music’s Most Famous Penises

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články