Temná tajemství amišů: Žena je vždy podřízena muži, zneužívání malých holčiček není výjimkou

Krutý život u amišů: Zneužívání, incest a mlčení
Zdroj: Unsplash
Amišové jsou uzavřenou náboženskou komunitou, která se řídí podivnými pravidly.Amišové kupříkladu nemohou používat moderní stroje.A jak vidno......nezměnily se ani jejich dopravní prostředky.+ 7 fotek+ 8 fotek

Amišové se na první pohled prezentují jako poklidná a bohabojná komunita. Jenomže novinářům z webu Type Investigations se povedlo zjistit, že jde o pouhou přetvářku. Za zavřenými dveřmi dochází k sexuálnímu zneužívání...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 10. 2022 11:00

Amišové jsou křesťanská denominace představující jednu z větví novokřtěnců. Její členové se zdržují zejména v Kanadě a Americe, konkrétně v Pensylvánii, Ohiu a Indianě. Nesmí používat žádné moderní stroje, oblékají se uniformně a věří tomu, že žena má být vždy podřízena muži.

Sexuální zneužívání mezi amiši

Dívka, která kvůli své bezpečnosti vystupuje jako Sadie, si na zneužívání vzpomíná v útržcích. Vždy jí začala vrzat postel, když si k ní vlezl jeden z jejích bratrů. Někdy se jim dokázala vysmeknout, třeba když večer krmili prasata, obvykle ale dostali, co chtěli. Jako dítě se nesměla dívat na televizi ani poslouchat populární hudbu. Vzdělávala se pouze v rámci komunity. Kromě toho nesměla zapomenout na kostel. Její život byl navržený tak, aby v něm byla pokora, ukázněnost a zbožnost.

Poprvé byla znásilněna v 9 letech starším bratrem, o tři roky později to byl její otec Abner, chiropraktik, který dívce tvrdil, že do ní musí strkat prsty, aby jí převrátil dělohu. Jinak by hrozilo, že bude neplodná. Ve 14 letech ji zneužili další bratři. Brali si ji v seníku, nebo v její vlastní posteli. A to několikrát týdně. Mlčela. Vychovávali ji tak, že si nemá kam jít postěžovat. Nepromluvila ani tehdy, když policie přišla vyšetřovat jejího otce za znásilnění dalších sester. A neudělala to ani tehdy, když mu soudce napařil podmínku.

Pravda musí vyjít na povrch

Když o pár let později řekl Sadie jeden kamarád, že kvůli znásilnění pravděpodobně potratila, rozhodla se vyjít s pravdou ven. Díky tomu se podařilo také vyzpovídat i další obětí. Nevhodné dotyky, osahávání, laskání a vynucený orální a anální sex, toho všeho se dopouštěli členové vlastní rodiny, sousedé i církevní představitelé. Proč se ale tak dlouho mlčelo?

Dětem bylo totiž vyhrožováno přinejmenším výsměchem, nebo vyloučením z komunity. Navíc by se nedokázaly postavit na vlastní nohy. Byly příliš spjaté se svým domovem. A tak raději dál chodily do kostela a mlčely o tom, co se jim děje téměř každý den. Stalo se z toho veřejné tajemství, které všichni akceptovali.

Pomoc sexuálně zneužívaným ženám a dívkám

Je to pomalejší a méně viditelné než MeToo,” říká zakladatelka a ředitelka hnutí Safe Communities Linda Crockett, která se snaží pomáhat sexuálně zneužívaným ženám a dívkám. Sociální sítě jí sice v tom nepomohou, amišské ženy však mají k dispozici její telefonní číslo. Mohou kdykoli zavolat o pomoc.

Sadie už amiše dávno opustila a žije si vlastním životem. Ostatní ženy na to ale nemají ještě dostatečnou odvahu. Naštěstí mezi sebou šíří osvětu. Vědí, že existuje pomoc a že “tam venku” je někdo, kdo je bude poslouchat.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Amišové

Typeinvestigations.org: The Amish Keep To Themselves. And They’re Hiding a Horrifying Secret

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články