Kuriózní důvody, proč ženy nemohly volit: Prý by zanedbávaly domácnost a byly neplodné

Ženám zapovězeno: Volit nemohly i kvůli neplodnosti, která prý hrozí, když se moc přemýšlí
Zdroj: Wikimedia Commons/E. W. Gustin, Public domain
Baptistický kazatel Justin D. Fulton se domníval, že ženy ztratily právo volit s prvotním hříchem. Eva se nechala v ráji svést hadem a spolu s Adamem pojedla ze stromu poznání. Právem volit by se něžné pohlaví opět vyrovnalo mužům, což by prý byla vzpoura proti samotnému Bohu.Po volbách lesbičkou? Ano, i to si lidé kdysi mysleli. Pokud by ženy dělaly mužskou práci, do které spadá hlasování, proč by se pak nezačaly třeba líbat, když to taktéž přísluší mužům?Co kdyby připadly volby na období, kdy žena menstruuje? Vždyť pak by se nemohla racionálně rozhodovat...Další obavou, kterou vyslovili lidé stavějící se proti volebnímu právu žen, bylo, že by muži přišli domů a neměli na stole teplou večeři. Neměli by vyprané oblečení na druhý den a všude by jaksi vládl chaos. Proč? Protože by žena zrovna volila...+ 2 fotky+ 3 fotky

Ženám trvalo skutečně dlouho, než si vydobyly volební právo. Společnost ovládaná muži požadovala pouze to, aby zůstaly doma, vařily, uklízely a porodily několik dětí, z nichž měly vychovat slušné občany. A také aby měly pro své muže vždy připravené pantofle. Podle toho taky vypadaly oficiální důvody, proč nemohly volit...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 09. 2022 11:00

Situace se začala zlepšovat až koncem devatenáctého století, kdy státy jako Utah a Idaho umožnily ženám volit. Toto právo se však do americké ústavy dostalo až v roce 1920.

Proč byly ženám volby zapovězeny?

V roce 1911 sepsal předseda Demokratického výboru J. B. Sanford pamflet Argument proti volebnímu právu žen. V něm uvedl, že v politice není pro ženy místo. Mají být především matkami a věnovat se povinnostem, ke kterým je stvořil všemohoucí Bůh. Volby, stejně jako válka a další věci, tak mají být ponechány na mužích.

Kdyby začaly ženy volit, potloukaly by se ulicemi a zanedbávaly děti. A kdoví, co by pak vyrostlo z takových dětí. Jistě by se z nich stali kriminálníci. Sanford své dílo ukončil větou: „Ukažte ženám jejich místo." Věru poučná publikace...

Přemýšlení vede k neplodnosti

Jedna z převládajících lékařských teorií počátku 20. století tvrdila, že lidské tělo má v sobě omezenou zásobu energie. Tudíž si každý člověk musí hlídat, na co ji vynakládá. Zatímco muži mohli energii používat na volby, války a přemýšlení, ženy si ji měly uchovat na rození dětí.

Existovala skupinka lidí, jenž skálopevně věřila tomu, že pokud budou mít ženy volební právo, začnou přemýšlet nad tím, komu dají svůj hlas. A to odebere energii z jejich reprodukčních orgánů. Jakékoli další vypětí, i to, které plyne z možného volebního práva, by mělo škodlivé účinky jak na matku, tak i na dítě.

Volby? Příliš složitý úkon pro ženy

Cheryl Jorgensen-Earp, profesorka z univerzity v Lynchburgu, říká, že jedním z důvodů, proč bylo ženám po tak dlouhou dobu odepíráno právo volit, byl ten, že mainstreamová věda učila, že ženský mozek na to nestačí. Rozhodování o tom, koho volit, prý vyžaduje velkou dávku přemýšlení, a to ženy nezvládnou.

Hnutí proti volebnímu právu žen výše uvedené tvrzení dovedlo do absurdnosti. Jeho zástupci prohlásili, že přeci se nebude svěřovat tak důležitá věc něžnému pohlaví, jenž myslí jen na štěňátka, koťátka, čokoládu a atraktivní mladé muže.

Na další důvody. proč ženy nemohly volit, se můžete podívat do galerie...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Volební právo

Grunge.com: The Craziest Reasons Women Were Denied The Right To Vote

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články