Šílený plynař z Mattoonu: Terorizoval v roce 1944 americké maloměsto německý špion?

Šílený plynař z Mattoonu: Terorizoval v roce 1944 americké maloměsto německý špion?
Zdroj: Unsplash

Začátkem září roku 1944 došlo v malém městečku Mattoon v Illinois k podivným událostem. Podle očitých svědků měl obyvatele terorizovat muž v černém, jenž z neznámých důvodů stříkal do oken paralyzující plyn.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 02. 2022 11:00

Tajemný fantom poprvé udeřil poslední srpnový den. Jeden muž se tehdy v noci probudil a zjistil, že mu je velmi špatně. Zeptal se své manželky, zda náhodou nezapomněla vypnout sporák. Chtěla to jít zkontrolovat, ale nemohla vstát z postele. Byla paralyzovaná.

Plynové útoky tajemného fantoma

Další noc probudila paní Kearney nasládlá vůně. I ona se pokusila vstát z postele, zjistila však, že je dočasně ochrnutá. Začala zoufale volat o pomoc a její křik přivolal sousedy i policii. Nikdo z nich ale nezjistil, že by v jejím domě unikal plyn. O něco později se domů vrátil manžel paní Kearney. Uviděl u domu číhat muže v černém. Stál u okna. Jakmile zjistil, že je pozorován, vzal nohy na ramena.

Poté, co se tyto dva útoky dostaly do místních novin, zachvátila město Mattoon panika. Tisk zpracoval tyto kauzy bulvárním způsobem, čímž vyvolal zbytečnou hysterii. Média pak byla dokonce obviněna, že si muže v plynové masce vymyslela. To však nebyla pravda. Útočník byl skutečný. Do 5. září obdrželo policejní oddělení ještě další čtyři hlášení o paralýzách, jenž pokaždé trvaly zhruba třicet minut.

První stopy tajemného fantoma

A právě onoho 5. září byly poprvé objeveny stopy po “šíleném plynaři”. V domě Cordesových se našla bílá látka s podivným zápachem, jenž u paní domu vyvolal nevolnost a závratě. O chvíli později jí začal otékat obličej a dostavilo se krvácení z úst. Trvalo to skoro dvě hodiny. To ale nebylo vše. Ještě se našel univerzální klíč a prázdná tuba od rtěnky.

Později v noci zaútočil fantom znovu. Svědci všech případů se shodli na tom, že pachatel má vysokou, hubenou postavu a nosí tmavé šaty s černou čepicí. Záhadu nerozluštili ani přivolaní agenti FBI. Mezi lidmi se zatím začala šířit fáma, že jde buď o uprchlého šílence, anebo německého špiona testujícího jakýsi nový druh plynu. Do konce druhé světové války bylo totiž ještě daleko. Vyděšení lidé již nadále nehodlali přihlížet neschopnosti policie a zorganizovali hlídky. Taktéž bez úspěchu.

Kdo je plynový fantom?

Média i bezpečnostní složky došly po čase k závěru, že si to možná nakonec vše vymysleli obyvatelé města, tedy konkrétně ženy. Prý šlo o zoufalý výkřik k získání pozornosti. Jejích manželé bojovali v zámoří, a tak se cítily být přehlížené. Proč ale plynaře viděli i muži?

K poslednímu útoku došlo 13. září. Došlo k němu v domě paní Berthy Bench a jejího syna Orvilla. Oba popsali plynaře jako ženu oblečenou v mužských šatech, což byla úplně nová informace. A skutečně. Ráno se pod okny jejich domu našly stopy po botách na vysokém podpatku. Od té doby se po šíleném plynaři slehla zem. Jeho identita nebyla odhalena dodnes. Příběh však žije zejména mezi příznivci konspirací, kteří si myslí, že nešlo o nějakého šílence, ale o mimozemšťana nebo lidoopa...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Mad Gasser of Mattoon 

Americanhauntingsink.com: The Mad Gasser Of Mattoon 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články