Skandální milostný trojúhelník: V posteli 14leté Evelyn Nesbit se střídal zvrácený architekt s šíleným bohatým dědicem

Skandál z vyšších vrstev: O přízeň 14leté Evelyn Nesbit bojovali dva starší boháči
Zdroj: Wikimedia Commons/Gertrude Käsebier, Public domain
Evelyn Nesbit patří díky svému vzhledu a skandálům mezi největší celebrity 20. století.Nejprve se živila jako prodavačka. Pak se odstěhovala do New Yorku, kde se stala modelkou.O muže neměla nikdy nouzi. Štěstí ale byla již druhá věc...Architekt Stanford White měl zálibu v mladých dívkách a divokém sexu. Evelyn mu padla do oka také. Jednou se u něho probudila se zakrvácenými stehny...+ 2 fotky+ 3 fotky

Tento skandální příběh o lásce a žárlivosti, jenž vyvrcholil vraždou v srdci New Yorku, pohltil celý národ. A kdo byl ve středu všeho dění? Půvabná a zároveň lehkomyslná Evelyn Nesbit, které v té době bylo pouhých čtrnáct let.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 04. 2023 16:00

Evelyn Nesbit se ve čtrnácti letech stala zpěvačkou ve sboru, poté modelkou a nakonec herečkou. Přestože se ji rodiče v rodné Pensylvánii snažili chránit, po přestěhování do New Yorku se neubránila svodům velkoměsta. Pravidelně se setkávala s muži, kteří jí nabízeli dárky i večeře. Jelikož byla velmi mladá, vždy je odmítala. Pak se ale objevil bohatý prominent Stanford White.

Dravá povaha Stanforda Whitea

Tento sedmačtyřicetiletý architekt byl známý díky oblouku ve Washington Square Park a podílel se také na nové podobě Madison Square Garden. Jeho životopisec ho popsal jako "velkého, otevřeného a milého muže s mimořádným talentem." Stanford ale měl ještě druhou tvář, kterou ukazoval pouze ve svém soukromí. Bažil po mladých dívkách a divokém sexu. Ostatně i vrchol Madison Square Garden ozdobil kontroverzní sochou nahé ženy...

Celkem se mu dařilo, dívky byly okouzleny jeho bohatstvím a mocí. Když uviděl čtrnáctiletou Evelyn, požádal jednu z jejích kamarádek, aby ji přivedla do jeho bytu na West 24th Street, kde by si dali nějaký drink. Evelyn nadšeně souhlasila. Po obědě ji odvedl do druhého patra svého vícepodlažního bytu. Najednou se ocitli v místnosti pokryté červeným sametem a s houpačkou visící z vysokého stropu. Imponovalo jí to. Ač Stanforda popsala jako opravdu starého, houpačka byla důkazem spíše mladistvé a rozverné povahy. A když si ještě získal přízeň její ochranitelské matky, nestálo mu už nic v cestě...

Zneužití Evelyn Nesbit

Když během jednoho víkendu nebyla Evelynina matka doma, pozval ji White na noc k sobě. Popíjeli šampaňské. Ráno se dívka probudila v jeho posteli a na stehnech měla krev.To nic," chlácholil ji. „Teď už patříš mně." Konečně jí došlo, že ona houpačka nesloužila k ukojení jeho dětských tužeb...

Přesto ho neopustila, ba naopak. Stanford ji za to zasypával perlovými náhrdelníky, diamantovými prsteny a kožešinami z bílé lišky. V té době se však na obzoru objevil další nápadník. Harry Thaw byl bohatý dědic, který peníze svého otce železničáře utrácel hlavně za alkohol a prostitutky. Když Evelyn podlehla jeho dvoření, i on slíbil její matce, že se o ni do smrti postará.

A aby dal svým slovům váhu, pozval obě na prohlídku Paříže luxusní zaoceánskou lodí. Tam mu Evelyn pověděla vše o svém vztahu s Whitem. Harry to vzal dobře, po návratu se ihned přestěhovala do jeho sídla. Nevěděla, že ti dva se znají. Harry chtěl Stanfordovi ukrást přítelkyni, neboť si myslel, že ho vydírá.

Bitva o Evelyn Nesbit

V červnu 1906 pozval Thawn mladičkou Evelyn na muzikál Mamzelle Champagne, který se konal na střeše Madison Square Garden. Představení se zúčastnil i White. Když se všichni usadili na svá místa, Thaw vstal, vytáhl z kabátu pistoli a z půlmetrové vzdálenosti vypálil na svého soka tři kulky. Dvě ho zasáhly do hlavy, třetí do ramene. Šokovaní diváci zjistili, že Whiteovi chybí polovina obličeje a začali panikařit.

Thaw se u soudu hájil tím, že musel pomstít násilí, kterého se Stanford dopustil na jeho dívce. Právník zase loboval za to, že jeho klient není příčetný, tudíž by se měl jít léčit do sanatoria. To se mu povedlo až na druhý pokus a v jisté léčebně pobyl sedm let. Ale jakých. Díky penězům si tam dopřával ten největší možný luxus. Na svobodě ale dlouho nepobyl, zbičoval jednoho chlapce, čímž si zařídil zpáteční jízdenku za katr.

Harry Thaw zemřel v roce 1947 v Miami na infarkt. Evelyn, se kterou se rozvedl již v roce 1915, odkázal deset tisíc dolarů. Ta se ale už raději stáhla do ústraní, aby byla mimo všeho ruchu způsobeného skandální vraždou jejího prvního milence. Odstěhovala se do Los Angeles, kde se začala věnovat malířství. Evelyn Nesbit zemřela v roce 1967 ve věku 82 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Evelyn Nesbit

Allthatsinteresting.com: The Trial Of The Century - A Sordid Tale Of Sex, Jealousy, And Murder In High Class Manhattan

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články