Příběh strašidelného domu v New Jersey uchvátil celou Ameriku: Na poltergeista si přitom hrála dvanáctiletá dívka

Příběh strašidelného domu v New Jersey uchvátil celou Ameriku: Na poltergeista si přitom hrála dvanáctiletá dívka
Zdroj: Pixabay

Na počátku února roku 1900 měli reportéři v The Tacoma Daily Ledger o čem psát. Do domu Stahlových v New Jersey se k jejich sedmi dětem prý o Vánocích nastěhoval duch...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 06. 2023 16:00

Od té doby se na stole pohybovalo nádobí, převracel se nábytek, vzduchem létalo dříví i hroudy hlíny. A aby toho nebylo málo, paní domu Elizabeth Stahl, "pravdomluvná žena" viděla, jak se na jejím okně v ložnici objevily cizí ruce a jak po místnosti "tančily" židle.

Proč zrovna Stahlovi?

Někteří novináři si pokládali otázku, proč zrovna tyto nepříjemné události postihly rodinu Stahlových. Čím byla výjimečná? Vždyť v jejich domě nikdo nezemřel. Proč se tak o ně začala zajímat ďábelská entita? Nemluvě o tom, že v blízkosti jejich domu byly další nemovitosti, jenž by svým vzhledem mnohem více odpovídaly pojmu strašidelný dům.

Přesto nešlo události v domě Stahlových popřít. Skutečně k nim docházelo. Nejprve se vyšetřování ujala policie, která však nic neobjevila. Jako druhý nastoupil duchovní, ale i ten s vymítáním neuspěl. Zajímavé také je, že k paranormálním jevům docházelo i za přitomnosti cizích lidí, kupříkladu sousedů.

Exmanželka jako duch!?

V baru, který se nacházel přes ulici, se vymýšlela jedna teorie za druhou. Třeba, že v domě straší první manželka Jacoba Stahla. S Elizabeth se oženil o měsíc později a tento dům koupil za peníze nebožky. Chtěla tak tím snad dát najevo, že s tím nesouhlasí? Jakékoli povídačky o poltergeistech ale zarputile odmítal majitel saloonu Martin Curley. Dospělý člověk na to přece nevěří...

A tak se to vydal prozkoumat na vlastní pěst. Domů se vrátil s očima navrch hlavy. Viděl, jak neviditelná síla házela s noži a srazila na zem dítě. Tím dítětem byla dvanáctiletá Bertha. Vskutku pozoruhodná mladá dáma. Nebála se duchů ani vyšetřovatelů. Strach měla jen z jednoho člověka - Arthura W. Bishopa.

Odhalení malé podvodnice

Arthur W. Bishop byl prezidentem Společnosti pro prevenci krutosti na dětech. Nemohl tak dění v domě Stahlových jen zpovzdálí přihlížet. Co kdyby začal duch útočit na další děti? Bishop hned na úvod požádal Elizabeth, aby zůstala sama v jídelně, kde zrovna došlo k dalšímu paranormálnímu jevu. Nechtěla tam jen tak bezúčelně stát, a tak se jala uklízet. Vtom se do místností vplížila dcera Bertha, zvedla židli a mrštila jí na zeď. Pak zmizela jako pára nad hrncem. Bishop již věděl, která bije.

Když Elizabeth požádal, aby přivedla Berthu zpět, dívka si k němu přisedla jen velmi neochotně. "Víš, co je to hřích, Bertho?" zeptal se. Neodpověděla, jen odvrátila pohled. "No tak. Proč jsi to udělala?" pronesl důrazněji. Po chvilce mlčení odpověděla: "To samo. Jako by někdo vedl mou ruku." Bishop věděl, že to je jen pouhá výmluva. Elizabeth se snažila dívky zastat, je to přece hodné děvče, jakmile se však Bertha přiznala i k dalším děsivým událostem, raději zmkla.

Po pár dnech se jí to rozleželo v hlavě a zavolala ještě spiritistu A. J. Phillipse. Ten jí řekl, že Bertha je pouze malá škodolibá holčička. Ale ani to ji ještě nepřesvědčilo. Na několik týdnů ji ještě poslala k místnímu reverendovi, aby z ní nečisté síly vyhnal. Další Berthin osud již není znám. Proč se tak chovala? Dostala snad málo dárků k Vánocům? Nebo toužila po pozornosti? Jako nejstarší z dětí byla logicky trošku odsunuta na vedlejší kolej. Ať tak či onak, je děsivé už jen to, že ji něco takového vůbec napadlo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Poltergeist

Weirdhistorian.com: A ghost is busted: The 12-Year-Old Who Spooked a New Jersey Town in 1900

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články