Záhadný případ Dorothy Arnold: Bohatá dědička zmizela jako pára nad hrncem

Záhadné zmizení bohaté dědičky: Proč rodina Dorothy Arnold nechtěla informovat policii?
Zdroj: Wikimedia Commons/Library of Congress, Public domain

Dorothy Arnold, dědička parfémového impéria, zmizela krátce před Vánocemi roku 1910. Zrovna se chystala koupit si v New Yorku večerní šaty. Od tohoto okamžiku se začaly rojit různé teorie. Její rodina se totiž zdráhala spolupracovat s policií. Rozhodli se raději mlčet...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 05. 2023 11:00

Někteří lidé byli přesvědčeni o tom, že si její smrt objednal postarší nápadník, kterého Dorothy odmítla. Jiní si šeptali, že se stala obětí zpackaného potratu. Anebo do třetice, že ji rodina raději někam ukryla, než aby se provalilo, že čeká nemanželské dítě...

Žena z lepší společnosti

Před zmizením žila Dorothy vskutku okouzlujícím životem. Narodila se v roce 1885 v New Yorku bohatému dovozci parfémů Francisi R. Arnoldovi, jehož strýc byl bývalý soudce Nejvyššího soudu, Rufus W. Peckham. Byli považováni za rodinu z lepší společnosti, stejně jako Rotschildové. Jméno Arnoldovi bylo uvedeno i v příručce Social Register, což byl průvodce nejbohatšími rodinami.

Po absolvování Bryn Mawr College se Dorothy začala věnovat psaní knih, ale moc se jí nedařilo. V den svého zmizení měla říct matce, že si jde koupit večerní róbu. Když se večer nevrátila domů, začala se její rodina, nenápadně, vyptávat přátel, avšak marně. Zmizení nahlásili až po šesti týdnech. Hlavně se obávali toho, aby se to nestalo mediální senzací. Jednomu však zabránit nedokázali - pravda vyšla najevo, bez ohledu na to, jak moc ji chtěli ututlat.

Vyšetřování zmizení Dorothy Arnold

Ještě předtím, než Dorothyina rodina oslovila policii, se její rodiče pokusili o pátrání na vlastní pěst. Najali soukromé detektivy z notoricky známé kanceláře Pinkerton. A začali dědičku hledat po všech obchodech, nemocnicích, přátelích, dokonce i v márnicích. Když přezkoumali její soukromé věci, našli dopisy od Georga C. Griscoma Jr., dvaačtyřicetiletého inženýra, který žil v Pittsburghu se svými rodiči. Zdálo se, že spolu udržují pravidelný kontakt.

Ti dva si však nejen dopisovali, ale setkávali se také osobně. Dorothy jednou prodala část rodinných šperků, aby s ním mohla strávit týden v hotelu poblíž Bostonu. Na veřejnost se informace o zmizení mladé ženy dostala až za šest týdnů. Její otec přitom vydal místopřísežné prohlášení, že Dorothy byla jistě zavražděna. Za dopadení vraha byl ochoten vydat jmění. Rovněž uvedl, že její tělo se bude pravděpodobně nacházet v rezervoáru newyorského Central parku. Policie tuto teorii ale ihned zamítla, v době zmizení byla vodní hladina zamrzlá.

Nevyřešený případ

Po zmizení Dorothy Arnold se tu a tam vynořila nějaká žena, která tvrdila, že je onou bohatou dědičkou. Co se s ní ale stalo doopravdy? Mohla utéct od rodiny, aby mohla být se svým milým? Nebo spáchala sebevraždu, protože se jí nedařilo prorazit v literární tvorbě?

Mohla také zemřít při nelegálním potratu, což měl údajně potvrdit jeden lékař, který tyto služby nabízel. Anebo měl pravdu její otec a stala se obětí vraždy... Po šesti letech od zmizení vypověděl Edward Glenmorris, vězeň na Rhode Islandu, že pomáhal pohřbít tělo, které odpovídalo jejímu popisu. Po důkladném prošetření se ale tato stopa ukázala být jen slepou uličkou. V roce 1921 pak přišla šokující zpráva - případ je vyřešen. A to bylo vše. Dodnes se nikdo nedozvěděl víc. Byla živá, či mrtvá? Proč utekla? Budou tyto otázky někdy zodpovězeny?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Disappearance of Dorothy Arnold

Allthatsinteresting.com: The Mysterious Case Of Dorothy Arnold, The Wealthy Socialite Who Vanished In Plain Sight

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články