Skotský šotek brownie: Má rád lumpárny, ale také uklízí. Na svobodu se dostává díky lidskému oblečení

Skotský šotek brownie: Připomíná skřítka Dobbyho z Harryho Pottera
Zdroj: Wikimedia Commons/Alice B Woodward, Public domain

Když se řekne brownie, většina lidí si představí moučník pocházející ze Spojených států. Ve skotském folkloru se ale slovem brownie označuje domácí šotek, nebo taktéž skřítek, o němž by se nedalo zrovna říct, že by měl vybrané způsoby a vychování...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 03. 2023 16:00

Legendy o browniem jsou již od svých počátků plné tajemství a záhad. Odkud se vlastně tyto příběhy vzaly a s jakým stvořením zde máme co do činění?

Stvoření jménem brownie

Může být duch, skřet nebo také víla. Lidé věřili, že každý panský dům má jedno takové stvoření. Služebnictvo tak nechávalo vedle ohně místo, kde se mohla tato bytost zahřát. Obecně mělo jít o plaché šotky, kteří se přes den schovávali v temných rozích domů a ven vycházeli pouze v noci, až všichni usnuli. Pak za lidi udělali všechny domácí práce, které se nestihly dokončit během dne.

Kromě posluhování také chránili dům. Měli k němu totiž vztah. V předchozím životě byli buď členy rodiny nebo sluhy. Ať už to bylo jakkoli, dobrý majitel vždy služebnictvu připomínal, aby u ohniště nechávali nejrůznější obětiny. Tím vyjadřoval svůj vděk těmto skřítkům. A že to bylo potřeba. Pokud se cítili nedocenění, jednoduše odešli do nového domova.

Jak vypadají Brownie?

Obvykle se zobrazuje v mužské podobě, existuje ale i méně rozšířená ženská verze. Vzhledově nejsou moc přitažliví, lidé o nich hovoří jako o ošklivých, mnohdy až děsivých bytostech. Jak již napovídá jejich jméno brown (hnědá), mají tmavší pleť a jsou zcela pokryti hnědou srstí.

Ve starších pověstech byli vysocí jako lidé, někdy dokonce větší. Postupem času se ale zmenšovali, neboť byli stále více spojováni s vílami. V 19. století bychom narazili jen na "malé, chlupaté a vrásčité" brownie. Další popisy pak záleží na tom, z jaké části Skotska či Anglie pocházejí. Někdy jsou oblečení v hadrech, jindy zase nazí. Jedni nemají nos, druzí postrádají prsty na rukou a nohou. Dokáží se také proměnit ve zvíře. V neposlední řadě jsou mistry ve skrývání a plížení.

Dobby z Harryho Pottera

Pověsti z velké části tvrdí, že brownie jsou v podstatě dobří duchové, kterým lze věřit. Vždyť jsou stvořeni proto, aby nám pomáhali. Zadarmo ale nepracují. Platit bychom jim měli mlékem, smetanou a kaší. Někdy je ale chytí, jak se lidově říká, rapl, a to pak v noci přesouvají po domě různé věci a vydávají podivné zvuky, které mají majitele domu vyděsit.

A jak se jich zbavit, když jich už máme plné zuby? Možná si vzpomenete na domácího skřítka Dobbyho z Harryho Pottera, respektive ponožku, kterou dostal. I browniemu stačí darovat lidské oblečení. Šotek pak nabyde dojmu, že je jeho práce v domácnosti již splněna. Nebo se díky šatům začne cítit důležitější a začne se ohlížet po lepší pozici. Anebo se jednoduše urazí, že ho již nechceme. Buď jak buď, ve všech případech odejde nadobro...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Brownie (folklore)

Historicmysteries.com: Brownies of Scotland: The Mischievous Household Spirits

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články