Smutné příběhy válečných dětí: Aby přežily, musely jíst kočky a psy, některé zmizely beze stopy

Osudy německých dětí: Za druhé světové války musely jíst kočky a psy
Zdroj: Wikimedia Commons/Dorothea Lange, Public domain

Polský web Wielka historia posbíral příběhy německých dětí, které v roce 1945 zažívaly v Rusy okupovaném Prusku nepředstavitelné utrpení. Jedna dívka jedla psy a kočky, další snila o škole, ale místo toho pásla krávy a zahřívala si bosé nohy v jejich trusu. To je jenom zlomek z osudů desetitisíců dětí. Pak skončily v Litvě coby “vlčí děti”, bez jakýchkoli práv a odsouzené k věčným toulkám a žebrání.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 10. 2022 11:00

Východopruská operace byla sovětská útočná akce Velké vlastenecké války proti Východnímu Prusku, která trvala od 13. ledna do 9. května 1945 a skončila dobytím Königsbergu.

Co dokáže hlad

Waltraut Minnt nikdy nezapomněla na to, jakému hladu čelila na konci války. Ze zoufalství musela začít jíst kočky a psy. Musela se postarat sama o sebe. Sověti zabili její starší sestru, bratr umřel hladem. Nikdy nezjistila, co se stalo její matce. Nezbylo jí nic jiného, než přespávat na polích a v lese. Když nějaký hospodář dával najíst svým psům, ihned se k nim přidala.

Ztracené vzpomínky

Gisela Launert zůstala doma s matkou, prarodiči a sestřičkou. Otec byl poslán na frontu. Během evakuace do Litvy ji vojáci, spolu se sestrou a babičkou, posadili do auta. Děda s maminkou museli jít pěšky. Po chvilce je Rusové zastřelili. Babičce pak nezbylo nic jiného, než nejmladší vnučku nechat u známých, dokázala se postarat jen o jedno dítě.

O něco později Gisela přišla i o babičku. Jelikož neměla co jíst, rozhodla se začít žebrat. V létě mohla přespat kdekoli, v zimě byla vděčná za obyčejnou kůlnu a kousek chleba. Přivydělávala si různými pracemi. Musela však dávat pozor na to, kdo jí práci dává. Někteří muži za to očekávali sexuální služby. To nemohla dovolit, vždyť byla ještě sama dítě. Vzdělání jí bylo odepřeno. Místo toho pásla krávy. Jejich exkrementy jí alespoň zahřály prochladlé nohy.

Kdo by se staral o cizí dítě?

Renate Kosling se také místo vzdělání starala o krávy litevských farmářů. Musela chodit bosa po zmrzlé půdě. To byla její škola. Pokud by selhala, přišla by o jídlo. Když se během transportu oddělila od své matky, musela si se svou straší sestrou ustlat v zimě ve křoví. V novém domově se jí ujala jedna žena, které se dívky zželelo. Desetiletou sestru si vzal zcela cizí kolemjdoucí. Už o ní nikdy v životě neslyšela...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Východopruská operace

Wielkahistoria.pl: „Zaczęliśmy jeść psy i koty… wszystko, co się dało”. Zapomniany koszmar niemieckich dzieci wojny

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články