Smutný příběh Rebeccy Schaeffer: Herečku zabil zamilovaný stalker, vadila mu lechtivá scéna

Tragédie Rebbecy Schaeffer: Zemřela rukou stalkera, když se chystala na roli ve filmu Kmotr III
Zdroj: Wikimedia Commons/CBS Network, Public domain

Rebecca Schaeffer byla zrozená k tomu, aby se stala hvězdou. Zrovna se chystala na konkurz v posledním díle trilogie Kmotr, když jí doma zazvonil Robert John Bardo. Byl to šílený fanoušek, který věřil, že se navzájem milují...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 03. 2023 16:00

Jednadvacetiletá modelka a herečka Rebecca Schaeffer měla nakročeno k opravdu skvělé kariéře. Koncem osmdesátých let se objevila v několika filmech a televizních pořadech. Pak přišla velká šance - konkurz na roli ve filmu Kmotr III (1990). Tam se již bohužel nemohla dostavit...

Vražda Rebeccy Schaeffer

Psal se 18. červenec roku 1989 a Rebecca zrovna čekala, až jí do jejího bytu v západním Hollywoodu přinese poslíček scénář ke třetímu dílu Kmotra. Měla si nacvičit roli Mary, dcery Michaela Corleoneho. Kdyby ji vybrali, změnilo by jí to celý život. Když zazvonil zvonek, Rebecca se vrhla ke dveřím.

K jejímu překvapení ale za dveřmi stál nějaký muž s výtiskem knihy Kdo chytá v žitě a podepsanými fotografiemi, které mu herečka poslala jako odpověď na jeho dávný dopis. Rebecca ještě netušila, že je to nebezpečný šílenec, a tak mu jen vysvětlila, že se chystá na zkoušku, potřásla mu rukou a zavřela dveře. Robert John Bardo to napoprvé zkousl.

Šel se najíst do blízké restaurace, poté se ale vrátil se slovy, že si u ní něco zapomněl. Pak vytáhl pistoli a střelil herečku do hrudi. Zhroutila se na zem a Bardo raději utekl. Záchranku zavolal soused, který slyšel výstřel. Rebecca zemřela krátce po převozu do nemocnice.

Vycházející hvězda Rebecca Schaeffer

Koho vlastně Robert John Bardo připravil o život? Rebecca Schaeffer se narodila 6. listopadu 1967 v Oregonu spisovatelce a učitelce Danně a psychologovi Bensonovi. Byla jedináček. Tříčlenná rodina byla velmi semknutá a oddaná své židovské víře. Rebecca dokonce jednou uvažovala, že by se stala rabínkou.

Po přestěhování do Portlandu začala navštěvovat prestižní Lincoln High School. Vynikala společensky i akademicky. Ve 14 letech ji kadeřník Rick Putrom doporučil do talentové agentury Troutman Profiles Inc. Netrvalo dlouho a její tvář se objevila v katalozích obchodních domů, kde předváděla oblečení pro nový školní rok. Touhu stát se rabínkou vystřídal modeling.

V srpnu roku 1984 dokončila stáž v New Yorku. To jí bylo šestnáct. Velkoměsto bylo pro ni to pravé. Milovala rychlé tempo života a nekonečné možnosti. New York jí natolik učaroval, že se ani nevrátila do Portlandu dokončit střední školu. Místo toho navštěvovala speciální školu, kde se na budoucí kariéru herců a tanečníků připravovaly nadějné dětské talenty. Zanedlouho se na ni usmálo štěstí v podobě role v telenovele One Life To Live. Toužila i po kariéře modelky. Kvůli malému vzrůstu však měla smůlu. Po molu se projít nemohla. A to ani v Japonsku, kde také zkusila své štěstí. Nakonec se vrátila zpět do New Yorku, kde se naplno vrhla na herectví.

Se slávou přichází neštěstí

V osmnácti získala Rebecca svou největší roli v sitcomu My Sister Sam. Sice nebyla nadšená z toho, že se musí kvůli natáčení přestěhovat do Los Angeles, útěchou jí ale bylo to, že ji ostatní herci přijali rychle mezi sebe. Stala se tak součástí jedné "velké rodiny". V roce 1987 se jí poštěstilo také v lásce. Začala chodit s třiadvacetiletým studentem UCLA Bradem Silberlingem.

V profesním životě se z ní stávala celebrita se vším všudy. Objevila se také na obálce populárního časopisu Seventeen. Díky tomu jí začaly chodit dopisy od fanoušků. Byla z toho nadšená. Judy Crown, která měla v sitcomu na starost péči o vlasy, ji ale varovala: Na ty dopisy neodpovídej. Lidé jsou blázni."

Stalker Robert John Bardo

Bardo se do Rebeccy poprvé zamiloval právě v seriálu My Sister Sam. Když mu na jeden z mnoha dopisů odpověděla se slovy, že byl jedním z nejhezčích, co kdy dostala, nevědomky nad sebou vyřkla ortel smrti. Bardo byl přesvědčen, že jsou jejich city vzájemné. A tak se vydal do studií Warner Brothers s kyticí květin a obřím plyšovým medvědem.

Šéf ochranky Jack Egger ho ale dovnitř nepustil. A neuspěl ani podruhé, kdy již přišel vyzbrojen nožem. Po premiéře filmu Scenes From The Class Struggle in Beverly Hills (1989), kde měla Rebecca milostnou scénu, ji začal Bardo nenávidět.

Rozhodl se kontaktovat soukromou detektivní agenturu Anthony Agency, aby mu sehnali hereččinu adresu. Namluvil jim, že jsou staří přátelé a potřebuje aktuální kontakt, neboť má pro ni dárek. Pak už jen stačilo zaplatit tři sta dolarů. Vyšetřovatelé se spojili s registrem motorových vozidel, kde jim poskytli údaje z jejího řidičáku, což bylo naprosto legální, jelikož takové informace byly veřejné. A jak získal zbraň? Tu mu koupil jeho bratr Edward, kterému musel Bardo slíbit, že ji bude používat pouze na střelnici.

Následovník Marka Chapmana

Den poté, co zastřelil Rebeccu, se Bardo vrhl na rušnou silnici, běhal sem a tam a řval, že ji zabil. Po zadržení a stanovení kauce na jeden milion dolarů, poslali policisté jeho fotky na do Los Angeles, neboť k zatčení došlo v Tucsonu. Lidé ho skutečně poznali. V den vraždy se totiž vyptával na to, kde herečka žije.

Jen pár bloků od jejího domu pak strážníci objevili odhozené pouzdro na zbraň, zakrvácenou žlutou košili a knihu Kdo chytá v žitě. Bardův právník tvrdil, že kvůli psychické nemoci nebyl schopen naplánovat vraždu. Soudní psychiatr Park Dietz při vyšetření zjistil, že se Bardo vtělil do postavy Marka Chapmana. Nechvalně proslulého vraha Johna Lennona, který také u sebe měl knihu Kdo chytá v žitě.

Soud se nakonec přiklonil na stranu obžaloby. Bardo schizofrenik byl, ale ne hloupý. Když dokázal herečku sledovat dva roky, byl schopen naplánovat i její vraždu. Byl odsouzen na doživotí bez možnosti propuštění. V současnosti je umístěn ve věznici Avenal v Kalifornii, kde se věnuje kresbám celebrit.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Rebecca Schaeffer

Allthatsinteresting.com: The Heartbreaking Story Of Rebecca Schaeffer, Hollywood's Sweetheart Shot By Her Stalker

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články