Svatý týden před Velikonocemi: Modré pondělí a Žluté úterý jsou o lenošení, to ale neplatí pro hospodyňky

Modré pondělí a Žluté úterý: Pánové mohou před Velikonocemi lenošit, hospodyně se zapotí
Zdroj: Pixabay
Pro pohany byly Velikonoce hlavně oslavou jara, křesťané si však v tomto období připomínají poslední dny života Ježíše Krista. Vše započalo Jidášovou zradou na Škaredou středu.Proto můžeme o Velikonocích narazit na tradiční pečivo zvané Jidáše.Zelený čtvrtek se pojí s poslední večeří, kterou Kristus absolvoval se svými učedníky.Následující den (Velký pátek) čeká Ježíše Krista smrt.+ 4 fotky+ 5 fotek

Před námi je Pašijový nebo též Svatý týden, který končí Velikonocemi. Tentokrát se podíváme blíže na jeho začátek. To znamená na Modré pondělí a Žluté úterý. Jaký význam mají tyto dva dny?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 04. 2023 11:00

Svatý týden startuje Květnou nedělí, která letos připadá na druhého dubna. Končí Bílou sobotou, během níž se večer rozezní kostelní zvony, jenž se zrovna "vrátily" z Říma. Někteří věřící se pak účastní půlnoční mše, kde se oslavuje Ježíšovo vzkříšení.

Modré pondělí je dnem lenošení

Někdy se mu také říká Velké pondělí. Modré pondělí je druhým dnem Svatého týdne. Z křesťanského hlediska jde o poměrně nezajímavý den, nic se v něm neudálo. Jen se v kostelech věší modré látky, odtud zřejmě pochází ona modrá barva. Proč ale zrovna ona? Snad to souvisí s tím, že v němčině znamená slovo blau modrou i neschopnost pracovat.

A o tom to celé je. Během Modrého pondělí by se mělo lenošit. Akorát to neplatí pro hospodyňky. Ty by se měly vrhnout na pořádný jarní úklid. Takže pantátové jen zvednou nohy, když pod nimi bude chtít paní domu vyluxovat...

Žluté úterý a vymetání ze všech koutů

Tentokrát je pro hospodyňky nejdůležitějším nástrojem koště, protože i Žluté úterý se nese v duchu úklidu. Ze všech koutů domu by se měl vymést prach. A nesmíme také zapomenout na pavučiny. Pokud zbyde ještě nějaká energie, mohou se umýt okna a podlahy. Vybílit stěny by také nebylo špatné, ale to je již práce spíše pro pány. A ještě malá zajímavost. Pokud tento den nesvítí slunce, říká se, že je Šedivé úterý.

Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota

Na Škaredou středu by se neměl nikdo mračit, protože by se to pak mohlo opakovat každý rok. Raději vymést saze z komína, než se škaredit. Zelený čtvrtek je hlavně o odpuštění. A teď jeden trik. Pokud nechcete mít doma blechy, odneste smetí na křižovatku cest. Prý to pomáhá.

Velký pátek je den smutku a půstu. Uctívá se tím ukřižování Ježíše Krista. Otevírají se ale také skrýše s poklady. Nad hrncem plným peněz se pak jen těžko zachovává vážná tvář. Bílá sobota je opět ve znamení pořádku. Uklidit by se mělo ještě před rozedněním. Pak honem do kuchyně na mazance, beránky a chléb.

Velikonoční pranostiky

  • Prší-li na Bílou sobotu, bude v létě nouze o vodu.
  • Je-li Zelený čtvrtek bílý, bude teplé léto.
  • Když na Velký pátek hřmí, na poli se urodí.
  • Kolik rosy spadne před Velikonocemi, tolik po Velikonocích lze ještě očekávat mrazů.
  • Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Velikonoce

Českévelikonoce.cz: Modré pondělí, Žluté úterý

Knihovna.obecmokre.cz: Zvyky a pověry velikonoční

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články