Velikonoční symboly: Kraslice, zajíček, beránek a jejich pestrá historie

Velikonoční symboly: Kraslice, zajíček, beránek a jejich pestrá historie
Zdroj: Pixabay
Kraslice jsou snad nejdůležitějším symbolem Velikonoc. Proto se vyskytují v mnoha podobách. Mohou být vyřezávané...
...batikované...
...vyškrabované, což je populární na Valašsku,...
...anebo ručně malované.
+ 6 fotek+ 7 fotek

Velikonoce si lze jen těžko představit bez kraslic, zajíčka a beránka. Víte ale, co tyto symboly skutečně znamenají? Jsou spojeny pouze s příchodem jara, nebo mají i jiný význam? A možná vás překvapí, odkud se k nám dostaly.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 04. 2022 11:00

Velikonoce roku 2022 připadají na neděli 17. dubna. Vigilie (vzkříšení) završuje triduum, tedy Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota. Jejich oslava tradičně trvá padesát dnů (velikonoční doba) a vrcholí svátkem Seslání Ducha svatého čili letnicemi.

Velikonoční kraslice

Již od dob raného křesťanství jsou kraslice nedílnou součástí Velikonoc. Představují plodnost a znovuzrození. Zdobení vajíček lze vysledovat až do pravěku. Ve starověké Persii a v Egyptě se zase na svátky jara barvily kraslice na červeno. A červenou barvu také později přijalo i křesťanství, coby symboliku krve Ježíše Krista.

Nejčastěji se vajíčka dávají za odměnu koledníkům. Věřilo se však, že mají i magickou moc. Proto se pomalovávala různými ornamenty. Rituály postupem času vymizely, rostlinné a zvířecí motivy, znázorňující přírodu, ovšem přetrvaly dodnes. Pokud se vejce darovalo z lásky, muselo být plné. Prázdné skořápky a ulity šneků se naopak zavěšovaly na Moranu.

Velikonoční zajíček

K nám se dostal z Německa. Poprvé se zřejmě jako symbol Velikonoc objevil v díle Georga Francka von Franckenaua De ovis paschalibus z roku 1682. Autor v něm odkazoval na německou tradici, kdy velikonoční zajíc přinášel dětem vajíčka. V Bibli toto zvíře zase představuje chudobu a skromnost, čili křesťanství a Spasitele.

I Panna Maria mívá na mnoha zobrazeních u nohou bílého zajíce. Ve starověku totiž panovalo přesvědčení, že je králík nebo zajíc hermafrodit. A díky tomu se může rozmnožovat bez ztráty panenství. Proto se začal o něco později spojovat právě s osobou Panny Marie.

Velikonoční beránek

Objevuje se již u Izraelitů, kteří jej obětovali během Pesachu jako poděkování za vysvobození z egyptského otroctví. Opět zde figuruje i Ježíš Kristus, jenž je označován za Beránka Božího, jehož smrt smyla hříchy lidstva. Proto také symbolizuje čistotu a nevinnost. Na svátečním stole se velikonoční beránek objevuje nejčastěji v pečené a sladké podobě.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Kraslice, Velikonoční zajíček, Velikonoční beránek 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články