Svatý Vít: Lidé ve středověku věřili, že je za jejich prostopášnost ztrestal prazvláštní taneční nemocí

Svatý Vít: Lidé ve středověku věřili, že je za jejich prostopášnost ztrestal prazvláštní taneční nemocí
Zdroj: Wikimedia Commons, Theodoric of Prague, Public domain

Na 15. června připadá každoročně církevní svátek oslavující svatého Víta. V souvislosti s jeho jménem si lidé nejčastěji vybaví neobvyklou nemoc zvanou tanec sv. Víta. O co přesně jde? A co bylo její příčinou?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 06. 2023 16:00

Svatý Vít je uctíván jako jeden ze 14 pomocníků. Zemřel mučednickou smrtí. V Česku bylo jeho jmeno skloňováno hlavně s knížetem Václavem. Tomu měl dát římský císař darem Vítovu ramenní kost. Tuto relikvii si Václav poté přivezl na Pražský hrad. Na počest světci dal v roce 929 vystavět rotundu sv. Víta (později rotunda sv. Víta, Vojtěcha a Václava).

Chtěli ho zaživa uvařit

Dle legendy byl Vít synem bohatého pohana Siciliana. Ke křesťanství ho tajně přivedla jeho kojná a učitel. V sedmi letech se vše provalilo. Vít však odmítl se svého přesvědčení vzdát a utekl s oběma do Lukánie v Jižní Itálii. Během putování měl dojít až do Říma, kde prý z císaře Diocletiana vymítil démona.

Jenomže ani to nestačilo, aby ho nechali být. Za to, že byl stále neústupný, ho tentýž císař nechal, spolu s jeho vychovateli, uvrhnout do kotle s vařícím olejem, smůlou a olovem. Údajně však díky boží ochraně vyváznul bez úhony. Nesežrali ho ani lvi, naopak, začali mu olizovat nohy. Nakonec jim byly sťaty hlavy. Anděl pak měl jejich těla přenést zpět do Lukánie, aby mohli odpočívat v pokoji.

Jako světec se stal patronem herců, komediantů (paradoxně krotitelů lvů), v souvislosti s nemocí také tanečníků, epileptiků a lékárníků. Chrání před očními chorobami a blesky. Od roku 2005 ochraňuje rovněž rybáře a houbaře. Znázorňován bývá jako velmi dobře oblečený chlapec, v ruce třímá palmovou ratolest. Někdy je v kotli, což připomíná jeho mučení. Častokrát má také u nohou lvy, což má být důkaz jejich podřízenosti vůči jeho osobě.

Tanec svatého Víta

Tanec svatého Víta, nebo též Sydenhamův syndrom, je neurologická porucha, projevující se náhlými škubavými pohyby. Připomíná to tak skutečně jakýsi tanec. Příčinou je zřejmě nedoléčená streptokoková infekce. Mezi postižené osoby patří zejména dívky ve věku 6 až 13 let. Ve vzácných případech se může nemoc projevit i u dospělých ve věku okolo 40 let.

Nejvíce se tato nemoc projevovala ve středověku. Kupříkladu obyvatelé Štrasburku v roce 1518 křepčili jako smyslu zbavení. Přesněji řečeno, křepčení to připomínalo, ale šlo o nervové záškuby. U žen se tanec svatého Víta navíc projevoval lascivním chováním. Jak to léčit? To nikdo nevěděl. Jedni tvrdili, že to byl trest od samotného Víta, jemuž se nelíbila prostopášnost lidí. Další odkazovali na syfilis a epilepsii. Ve hře však byla také otrava námelem, jenž způsobuje halucinace.

Pranostiky na sv. Víta

  • Prší-li na svatého Víta, bude úrodný rok, ale málo žita.
  • Na svatého Víta kouří se z žita.
  • Svatý Vít dává polím pít.
  • Svatý Vít a svatý Jan otevírají chladnu dveře.
  • Na svatého Víta celou noc svítá.
  • Po svatém Vítu se dny krátí a krávy mléko tratí.
  • Kam se vítr o svatém Vítu stáčí, tam se také listí otáčí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: sv. Vít, Tanec svatého Víta

Pranostik.cz: 15. červen

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články