Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác: Trojice nejproklínanějších svatých spaluje mrazem ovoce a deštěm kazí obilí

Zmrzlí muži: Znáte tragické osudy Pankráce, Serváce a Bonifáce?
Zdroj: Pixabay

Pankrác, Servác a Bonifác, tedy takzvaní ledoví muži, se každý rok připomínají 12. až 14. května. Jaké vlastně byly osudy těchto světců? A jaké se k těmto třem dnům váží pranostiky?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 05. 2023 11:00

Ledoví muži s sebou obvykle přinášejí buď výrazné ochlazení a mráz, nebo vydatný déšť a sníh. V meteorologii se toto období považuje za singularitu, což je stav počasí, který se s velkou pravděpodobností vyskytuje pravidelně ve stejném období.

Pankrác, Servác a Bonifác

Svatý Pankrác se dožil pouhých čtrnácti let. Během pronásledování křesťanů byl předveden před císaře Valeriána (některé zdroje uvádějí také Diokleciána), který ho důrazně vybídl k tomu, aby se své víry vzdal. Statečný hoch to ale odmítl a ještě mu vyčetl, že uctívá falešné bohy. Taková odvaha ho stála hlavu.

Svatý Servác z Tongeren sice uzdravoval nemocné, ale sám nedokázal uniknout zimnici, která se mu stala osudnou. Třetí z ledových mužů zpočátku víru moc neřešil. Ale když Bonifác viděl, jak jsou křesťané kvůli svému přesvědčení krutě likvidováni, rozhodl se vstoupit do jejich řad. Téměř ihned putoval do vězení, kde ho žalářníci po krutém mučení vhodili do vařící se smůly.

Jsou ledoví muži ochránci, nebo ničitelé?

U Pankráce a Serváce se často objevuje informace, že coby svatí by měli plnit úlohu ochránců mladých rostlin během jarních mrazíků. Servác by navíc údajně měl spolehlivě zahubit i hlodavce, čili nepřítele všech zahrádkářů a zemědělců. Jenomže dle rozmarného počasí to bývá někdy úplně naopak. Tedy více škody, než užitku.

A co nás čeká letos? Dlouhodobá předpověď ukazuje, že by mělo být květnové počasí stabilní a teplé. Denní teploty by se měly pohybovat okolo příjemných osmnácti stupňů, v noci bychom se neměli bát, že rtuť teploměru klesne pod nulu. Ba naopak. Mělo by být okolo osmi stupňů Celsia.

Ledoví muži a pranostiky

  • Na tři ledové - Pankráce, Serváce a Bonifáce padává voda.
  • Ledoví muži spalují mrazem ovoce.
  • Nejvíce proklínaní svatí jsou tři ledoví.
  • Na Pankráce, Serváce a Bonifáce bývá chladno na polní práce.
  • Deště ledových mužů kazí obilí.
  • Pankrácova nepohoda - vinohradům výhoda.
  • Pankrác, Servác, Bonifác - často květy klidí, pro královnu Žofii.

Zdroje informací:

Pranostik: Pankrác

Témata.rozhlas.cz: Ledoví muži a jejich osudy

Kudyznudy.cz: Ledoví muži a uplakaná Žofie: letos své pověsti nedostojí

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články