Tajemné zmizení Susan Powell: Zřejmě ji zavraždil vlastní, psychicky narušený manžel. Pravdu si však vzal do hrobu

Tajemné zmizení Susan Powell: Zřejmě ji zavraždil vlastní, psychicky narušený manžel. Pravdu si však vzal do hrobu
Zdroj: Freepik

Susan Powell měla na první pohled spokojený život. Pracovala jako realitní makléřka. Každý večer se pak vracela k milujícímu manželovi a dvěma malým klukům do West Valley City v Utahu. Dne 6. prosince roku 2009 ale Susan náhle zmizela. Policie se okamžitě zaměřila na jejího manžela Joshe. Zdálo se totiž, že není tím, za koho se vydává.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 07. 2023 16:00

Josh Powell tvrdil, že v den zmizení manželky šel s dětmi kempovat. Jenomže v jeho autě bylo vše možné, jen ne věci na kemp. Vyšetřovatelé zajistili její mobil s vyjmutou SIM kartou, dále lopaty, plachtu, kanystry s plynem a generátor. Navíc získali Susaninu závěť, která končila zlověstnými slovy: "Pokud zemřu, nemusí to být nehoda."

Manželství jim nevyšlo

Susan Powell (rozená Cox) se narodila 16. října 1981 v Alamogordu v Novém Mexiku, vyrůstala však ve Washingtonu. S budoucím manželem Joshem se seznámila, když jí bylo osmnáct. Spojovala je jedna věc - oddanost církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Svatba se konala v portlandském chrámu 6. dubna 2001. A to byl asi jejich poslední společný romantický zážitek.

Jakmile se přestěhovali k Joshovu otci Stevovi, začalo se jí ztrácet spodní prádlo. Po dvou letech se jí přiznal, že trpí fetišem na prádlo, navíc ji tajně natáčel. Když se o rok později přestěhovali mladí manželé do Utahu, oba si oddechli. To však Susan ještě netušila, že má Josh silně majetnické sklony. Jeho bývalá přítelkyně Catherine Terry Everett raději utekla do jiného státu a až pak se s ním po telefonu rozešla.

Mezi léty 2005 a 2007 se Susan a Joshovi narodili synové Charles a Braden. Jenže Josh se jako otec moc nechoval. Měnil jednu práci za druhou, až nakonec skončil v osobním bankrotu a s dluhy ve výši 200 000 dolarů. Rád utrácel za nesmysly.

Není tak divu, že žena sepsala tajnou závěť. Josh jí totiž vyhrožoval, že pokud se s ním rozvede, opustí Utah a bude ji žalovat.

Zmizení Susan Powell

Když vzala Susan své děti 6. prosince 2009 do kostela, viděla ji jako poslední sousedka, která se stavila ještě předtím na kus řeči. Druhý den děti nepřišly do školky. A nezvěstní byli i jejich rodiče. Zaměstnanci školky tak raději zavolali Joshově sestře a matce, aby je upozornili na neobvyklou situaci.

Josh se vrátil domů až večer následujícího dne. Vyšetřujícímu detektivovi Ellisovi Maxwellovi z oddělení West Valley City Police řekl, že byl kempovat, což mu jeho děti potvrdily. Proč měl ale Susanin telefon v autě, to již vysvětlit nedokázal. Stejně jako spoustu nářadí. O týden později se u nich doma na koberci našla skvrna od ženiny krve. Navíc si Charles pustil ve školce pusu na špacír a řekl učitelce, že jejich máma s nimi jela na kemping, ale teď je už mrtvá. Branden to doplnil obrázkem auta, v jehož kufru se nacházelo Susanino tělo.

Sebevražda Joshe Powella

Děti Powellových nejprve putovaly k Joshovu otci. Brzy však vyšlo najevo, že se ukájí nad dětskou pornografií. Oba chlapci se tak ocitli v péči Susaniných rodičů. Josh musel podstoupit psychologické testy a detektor lži. Na počátku února 2012 mu pak bylo umožněno setkat se s dětmi pod dohledem sociální pracovnice. Jakmile vešly děti dovnitř, zamkl Josh dveře domu a nechal ženu venku. Poté chlapce omráčil sekyrou, polil vnitřek domu benzinem a škrtl zápalkou.

Steven Powell zemřel po propuštění z vězení. Možný spolupachatel Susanina únosu, Joshův bratr Michael, skočil v roce 2013 ze střechy vysoké budovy. Před necelými třemi roky stát Washington přiznal Susaniným rodičům odškodné ve výši 98 milionů dolarů za nedbalost pramenící ze smrti jejich vnoučat. A Susan? Tu dodnes nikdo nenašel.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Disappearance of Susan Powell

Allthatsinteresting.com: Inside The Disturbing Disappearance Of Susan Powell, The Utah Mother Presumed Murdered By Her Husband

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články