Podivný příběh zmizení Bobbyho Dunbara: Přetahovaly se o něho dvě rodiny, pravdu ukázal až test DNA

Podivný příběh zmizení Bobbyho Dunbara: Přetahovaly se o něho dvě rodiny, pravdu ukázal až test DNA
Zdroj: Wikimedia Commons, unknown author, Public domain

Případ zmizení Bobbyho Dunbara patří spíše mezi ty bizarnější. Ztratil se v roce 1912, kdy byl se svou rodinou kempovat u jezera poblíž Opelousas v Louisianě. O osm měsíců později našli policisté mladého chlapce, o němž si mysleli, že by mohl být Bobby. Jenomže v tu chvíli se objevila další žena, která tvrdila, že ztracené dítě patří jí...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 06. 2023 16:00

Dlouhých sto let trvalo, než mohli vyšetřovatelé zodpovědět otázku, zda to tehdy skutečně byl Bobby, nebo bylo nalezeno cizí dítě. Díky moderní vědě mají policisté již konečně jasno.

Fatální výlet k jezeru

Louisianské léto bylo a je nemilosrdné. Zvláště v době, kdy nebyly k dispozici klimatizace a ledničky s výrobníky ledu. Rodina Dunbarových se tak rozhodla, že stráví raději celý den u jezera. A to i s přespáním do druhého dne. Bobby se vypařil v okamžiku, kdy vyšel ze stanu a zamířil k zátoce.

Ač byla vypsaná odměna za informaci vedoucí k Bobbyho nalezení, nikdo se nepřihlásil. Až po osmi měsících policie zatkla dráteníka Williama Cantwella Walterse, jenž cestoval v doprovodu chlapce, který odpovídal Bobbyho popisu. Zprvu ale jeho rodiče váhali. Je to skutečně on? Ano, musí to být on! Jakmile se to potvrdilo, začalo ve městě bujaré veselí.

Vinen, dokud se neprokáže opak

V Louisianě je únos hrdelním zločinem. Walterse tak nečekaly pěkné vyhlídky. Vyšetřovatelům ale tvrdil, že je to nemanželský syn jeho bratra a služky Julie Anderson, jenž mu byl svěřen do péče. U soudu mu ale nikdo nevěřil. Dokud se v síni neobjevila sama Anderson. Prohlásila, že je to její syn Bruce Anderson. Když ale byla požádána o identifikaci, také si nebyla jistá, zda je to doopravdy její dítě. Nakonec ale přikývla. Nyní zde však byly dvě ženy, které si stály za tím, že je to jejich syn.

Chlapec ale nakonec zůstal u Dunbarových. Tisk totiž, kvůli prvotnímu váhání, Anderson naprosto zdiskreditoval. Přijít tomu konečně na kloub se v roce 1999 rozhodla Bobbyho vnučka Margaret. Vyrazila pátrat do knihoven, archivů i soudních budov. Dokonce strávila několik týdnů v knihovně Kongresu. Nakonec ale kontaktovala přímo rodinu Andersonových.

Konečné rozuzlení

S pátráním po pravdě pomáhala Margaret Linda Traver, vnučka Julie Anderson. Doma jí tvrdili, že Dunbarovi Bobbyho unesli coby náhradu za chlapce ztraceného v lese. Ale i ona měla pochybnosti. Jejich společná cesta nebyla snadná. V jedné chvíli byly natolik rozhádané, jedna druhou označovala za lhářku, což málem celé pátrání ukončilo.

Jenomže pak získaly přístup k dokumentům patřícím právníkovi pana Walterse a nestačily se divit. Byl mezi nimi dopis od ženy říkající si "Křesťanka". Ta v něm jasně uvedla, že dítě patří Julii. Argumentovala tím, že přece se za osm měsíců nemůže dítě natolik změnit, že ho rodiče nepoznají, což se i zprvu u Dunbarových dělo. Margaret se tak rozhodla požádat svého otce Boba o vzorek DNA. Vše se definitivně potvrdilo. Její děda byl synem Julie. Tímto krokem si však znepřátelila několik sourozenců, kteří jí dodnes neodpustili. Na druhé straně se opět přátelí s Andersonovými, kteří ji považuji za svou dobrou přítelkyni.

Co se tedy stalo skutečnému Bobbymu Dunbarovi? V den jeho zmizení se večer našel u břehu bažiny jeho kloubouk. Pravděpodobně se tak stal obětí aligátorů.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Disappearance of Bobby Dunbar

Historybyday.com: Who Was Bobby Dunbar? A Century-Oldca Finally Solved

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články