Tajemný Zaklínač lahví: Před zraky diváků se měl vejít do flašky od vína a zazpívat

Velký britský podvod: Zaklínač lahví se měl vejít do flašky od vína, když nedorazil, diváci zničili divadlo
Zdroj: Wikimedia Commons/B. Dickinson, Public domain

V lednu roku 1749 měl v anglickém Haymarket Theatre vystoupit tajemný umělec, který si nechal říkat Zaklínač lahví. Reklama slibovala, že se před zraky diváků vtěsná do lahve od vína. A ještě bude zpívat. Dokázal to, nebo si z lidí udělal srandu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 08. 2022 13:30

V roce 1749 se v novinách objevil inzerát ohlašující vystoupení tajemného Zaklínače lahví. Stálo v něm tohle: „V Haymarket Theatre vystoupí osoba, která dokáže vyloudit z obyčejné dřevěné hole tóny jakéhokoli nástroje, to navíc doprovodí dokonalým zpěvem. Dále se před zraky diváků vsouká do lahve od vína, v níž bude opět zpívat. Během tohoto čísla bude divákům dovoleno s lahví manipulovat a přesvědčit se, že nejde o žádný trik."

Kdo byl tajemný Zaklínač lahví?

Ačkoli jeho identita není stále známá, několik badatelů poukazuje na Johna Montagu, 2. vévodu z Montagu. Prý uzavřel s dalšími šlechtici sázku, že s reklamou, jenž bude propagovat muže, který se vejde do litrové lahve, naplní celé divadlo. Byl to tedy skutečně jeho nápad?

Psal se šestnáctý leden roku 1749 a na vystoupení v Haymarket Theatre se přišel podívat i Vilém August, vévoda z Cumberlandu, syn britského krále Jiřího II. Po chvilce čekání však začal dav přihlížejících dávat najevo svou nelibost. Zpoza opony vystoupil zaměstnanec divadla a třesoucím se hlasem oznámil, že pokud se účinkující nedostaví, budou všem vráceny peníze. Jeden člověk v publiku začal křičet, že klidně zaplatí dvojnásobek, ale Zaklínač lahví se pak musí vejít do půllitru. Jenže umělec, nebo kdokoliv stál za tímto vtípkem, se nedostavil.

Rozvášněný dav zdemoloval divadlo

Po chvilce se však strhla vřava. Někdo hodil na jeviště zapálenou svíčku. Většina publika se zvedla k odchodu. V tlačenici se ztrácely pláště, klobouky, paruky i meče. Někteří se ale rozhodli divadlo zdemolovat. Lavičky byly zničeny, kulisy roztrhány a co nedrželo napevno, skončilo na ulici ve velké vatře.

Jako první byl podezřelý manažer divadla Samuel Foote. Ten se však ohradil s tím, že mu bylo toto vystoupení ihned podivné, což také sdělil majiteli divadla Johnymu Potterovi. Na nějaký čas se stal Zaklínač lahví také terčem satirických tiskovin, které se snažily kout železo, dokud je žhavé. Stejně jako ostatní senzace, i tento fantom časem upadl v zapomnění.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: The Bottle Conjuror

Theparisreview.org: The Great Bottle Conjurer Hoax

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články