Tragický příběh Johna Pembertona: K vynálezu Coca-Coly ho dovedla nesnesitelná bolest a závislost na morfiu

Tragický osud otce Coca-Coly: John Pemberton zemřel chudý, na dně a závislý
Zdroj: Wikimedia Commons, public domain
Dobový reklamní plakát na Coca-Colu z období kolem roku 1890.Pohled na práci v kanadské stáčírně Coca-Coly v Montrealu z ledna roku 1941.Dobové reklamní nápisy jsou k nalezení na mnoha místech dodnes. Například tento prošel restaurováním a je k vidění v Minswnu v americké Louisianě. Původně pochází z roku 1943.Pohled na budovu bývalé stáčírny Coca-Coly v Severní Karolíně.+ 2 fotky+ 3 fotky

John Pemberton, vynálezce slavného nápoje Coca-Cola, byl lékárník, který se snažil vytvořit elixír, jenž by lidem přinášel okamžiky štěstí. O jeho soukromí se to však říci nedalo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 09. 2022 16:00

Coca-Cola byla na trh uvedena v roce 1886, tehdy obsahovala víno a výtažek z koky. Pití se doporučovalo přepracovaným mužům, ženám slabší tělesné konstituce a často nemocným dětem. Coca-Cola měla posílit mozek a vyčistit krev, svalům dodat sílu a pružnost a zajistit dobré zdraví, včetně dlouhého života.

Chemik, lékárník i voják John Pemberton

Historie Coca-Coly začíná v druhé polovině 19. století, a to díky vojákovi Konfederace, chemikovi a lékárníkovi Johnu Stith Pembertonovi. Před válkou byl licencovaným lékařem takzvané Thompsonovy medicíny. Ta využívala principy botaniky a bylinářství, které měly tělo zbavit škodlivých toxinů.

Mnozí se však na tuto formu lékařské praxe dívali spíše s posměchem. Pembertonovu práci to ale nijak neohrozilo. Nakonec získal titul z oboru farmacie na škole ve Filadelfii. Bylo to krátce před vypuknutím občanské války v roce 1861.

Utekl hrobníkovi z lopaty

Během služby v armádě utrpěl Pemberton v bitvě u Columbusu v dubnu 1865 vážné zranění šavlí na hrudi, které ho málem stálo život. Přežil, vypěstoval si však obrovskou závislost na morfiu, které mu lékaři předepisovali na bolest. Nehodlal se však tomu poddat. Sám začal hledat alternativu. Experimentoval s různými bylinami a rostlinami, včetně listů koky.

Smícháním listů koky, vína a kolových ořechů vyrobil svůj první nápoj - Pembertonovu francouzskou vinnou cocu. Propagoval jej jako antidepresivum, analgetikum a všestranné afrodiziakum. Účinky pozoroval sám na sobě, již nebyl na morfiu tolik závislý. Výrobek se stal téměř okamžitě hitem. V roce 1886 byl z nápoje, kvůli prohibici, odstraněn alkohol, který nahradil sladký sirup.

Smutný osud otce Coca-Coly

Ve spolupráci se svým dlouholetým přítelem Willisem E. Venablem přejmenoval nápoj na Coca-Colu a chtěl jej primárně propagovat pro lékařské účely. Pak ale do směsi přidali oxid uhličitý a rázem se z toho stal osvěžující nealkoholický nápoj. Zatímco Coca-Cola slavila jeden úspěch za druhým, Pemberton znovu upadl do závislosti. Stálo ho to veškeré úspory i zdraví. Navíc nápoj s novým názvem se zpočátku moc dobře neprodával, musel proto práva rozprodat mezi více obchodních partnerů, jen aby vyžil.

Na sklonku života bojoval s rakovinou. Byl na dně a narkoman. Své zbývající jmění přenechal jedinému synovi Charlesovi. Vynálezce Coca-Coly zemřel v roce 1888. Charles, taktéž závislý na morfiu, ho následoval o šest let později. Skutečné slávy Coca-Coly se nedožil ani jeden z nich.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: John Pemberton

Historydaily.org: The Tragic Story Behind The Invention Of Coca-Cola

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články