Ukrajinský Terminátor: Anatolij Onoprienko zabíjel celé rodiny, dopadení pomohla náhoda

Ukrajinský Terminátor: Anatolij Onoprienko zabíjel celé rodiny, dopadení pomohla náhoda
Zdroj: Unsplash.com

Anatolij Onoprienko o sobě tvrdil, že je anděl, který se učil u samotného ďábla. Někteří lidé o něm prohlašovali, že je svým chováním roven nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi. Bylo mu to jedno. Jeho šílenství skončilo dvaapadesáti mrtvými a přezdívkou Terminátor.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 02. 2021 14:00

Anatolij Onoprienko se narodil 25. července 1959. Byl to ukrajinský masový vrah, který se po zatčení přiznal k 52 vraždám. To mu vyneslo doživotí, které v roce 2013 ukončilo selhání srdce.

Vychoval ho sirotčinec

V sirotčincích platí jenom jeden zákon – vyhraje ten nejsilnější. Onoprienko na to přišel poměrně brzy, protože v jednom z nich po smrti matky skončil, byť bratr mohl zůstat s otcem. A to prý předurčilo jeho budoucnost. Podle Anatolijových vlastních slov až 70 % dětí ze sirotčinců skončí v dospělosti ve vězení. I on si po odchodu ze sirotčince začal obstarávat obživu krádežemi. Kvůli chybějícímu vzdělání by ho stejně nikde nevzali. Společnost mu dělal Sergej Rogozin, se kterým se paktoval až do roku 1989. Poslední společná akce však donutila Anatolije k ústupu. Tedy alespoň na nějakou dobu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený donDiario.com (@dondiario)

Toho dne si naplánovali vloupání do domu s desetičlennou rodinou a bohužel byli přistiženi při činu. Místo aby utekli, rozhodli se povraždit svědky, všech deset lidí. Onoprienko se sice po masakru na chvíli stáhl, ale dlouho mu to nevydrželo. Navíc si tuto krvavou metodu osvojil i během dalších krádeží. Nikdo nesměl přežít. Jako první zastřelil muže, pak ženy a nakonec děti.

Nevinný mladík

Sovětský svaz byl oficiálně bez sériových vrahů, ale když už začali policisté po nějakém pátrat, zabásli prvního, kdo se jim dostal pod ruce. V tomto případě to byl Jurij Mozola. Byl zcela nevinný, přesto jej v březnu 1996 čekaly tři dny nelidského mučení a elektrošoků, které nepřežil. Sedmnáct dní poté navedl vyšetřovatele na správnou stopu příbuzný Terminátora, který vypověděl, že má plnou skrýš zbraní a vyhrožuje mu smrtí.

Onoprienko se k vraždám přiznal prakticky ihned. Jak již bylo uvedeno výše, považoval se za anděla, kterého vyškolil satan. Srovnání s Hitlerem bral spíše jako kompliment. Nad svými činy neprojevil ani sebemenší lítost. Dalo by se spíše říct, že byl na ně hrdý.

Unikl trestu smrti

Vyšetřovatelé si přišli pro Anatolije do jeho bytu, kde žil s přítelkyní, a pak už se na svobodu nepodíval nikdy. Přesto ho neopustilo štěstí. Trest smrti byl zrušen, a i když ukrajinský prezident Leonid Kučma žádal o výjimku, měl smůlu. Rada Evropy, jíž byla země součástí už zhruba rok, nepřipouštěla žádné ústupky.

Anatolij Onoprienko svého počínání nikdy nelitoval. Ba naopak, chlubil se tím, že je nejlepší vrah na světě a zabíjel na příkaz vnitřních hlasů. Život bezcitného a chladnokrevného muže vyhasl v srpnu 2013, kdy zemřel na infarkt. Bylo mu čtyřiapadesát let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Anatolij Onoprienko

Murderpedia.org: Anatoly Onoprienko

Criminalminds.fandom.com: Anatoly Onoprienko

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články