Vlasta Burian se narodil ve znamení Berana: Kartářka mu řekla, že ho čeká moc, sláva, peníze, ale i žal a špatný konec

Znamení zvěrokruhu slavných: Vlasta Burian byl panovačný Beran, měl si prý dávat pozor na ego
Zdroj: Profimedia

Vlasta Burian, kterému se říkalo také král komiků, nikdy nešel pro vtip nebo slovní hříčku daleko. Stejným způsobem přistupoval i ke svému osudu, respektive jeho výkladu prostřednictvím horoskopu a karet. Jenže ty předpovědi byly až mrazivě přesné...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 15. 06. 2023 14:00

Mrknete-li do horoskopu, zjistíte, že jsem přišel na svět ve znamení Berana nebo Kozla. Proto to asi se mnou vždycky v životě i na jevišti pořádně šilo!" cituje slavného herce Ondřej Suchý v knížce Vlasta Burian na cestě do 21. století. Není to jenom nějaký šprým krále komiků, i z jiných zdrojů je patrné, že se zamýšlel nad svým znamením a dalšími věcmi s tím souvisejícími.

Horoskop Vlasty Buriana

Herec se narodil 9. dubna 1891 a tvrdil, že lidé, kteří přišli na svět v dubnu, vynikají vytrvalostí, odvahou a houževnatostí. Prý se dovedou v životě ohánět a nelekají se překážek. Ale také jsou vznětliví a v lásce snadno vzplanou. Dalo by se říct, že to Buriana docela vystihuje, byl něco od každého.

Vlastní pílí se vypracoval na vrchol, za protektorátu odolával okupantům a nabídky odmítal třeba slovy, že neumí německy. Stejně se po válce nevyhnul obvinění z kolaborace a nastupující komunistický režim ho zničil. S tím si ani Burian nedokázal poradit.

V takzvané burianovské literatuře se objevuje horoskop, který vypracoval nejmenovaný básník. „Zrozenec měl při narození Slunce ve znamení Berana. Sudička tohoto znamení mu dává do vínku panovačnost a touhu být ve všem, co dělá, na prvním místě. Ruku v ruce s tím jde odpor k jakékoliv služebnosti a podřízenému postavení. Jeho největším nebezpečím, které může ohrozit vlastní úspěch, je egoismus..." stojí v onom, až mrazivě přesném, horoskopu.

Vlasta Burian u kartářky

Zajímavé je, že komplikovanou životní dráhu mu předpověděla i kartářka. Jiří Hrbas má v publikaci nazvané jednoduše Vlasta Burian historku o tom, jak šel herec s kolegou ke kartářce. Bydlela v nízké chalupě, dvůr byl obsypán kočkami. A i když šlo o zanedbanou a špinavou paní, měla prý pronikavé oči.

Karty máte moc dobré a moc špatné. Je tady v nich všechno: moc, sláva, peníze, ale i žal, a má to všechno špatný konec. Když budete mít odvahu, houževnatost a vytrvalost, všechno překonáte. Karty nelžou. Ale mějte se na pozoru, abyste jednou o všechno nepřišel. Jsou to moc dobré karty, ale také moc špatné. Moc špatné, pane... " řekla kartářka Burianovi.

Přestože z toho tehdy měl legraci, všechno se vyplnilo. Vlasta Burian se vypracoval na krále komiků a žil v neuvěřitelném luxusu. Jenže po válce si na něj komunisti vymysleli obvinění z kolaborace. Následoval pětiletý zákaz vystupování. Podle Českého rozhlasu v této době pracoval na podnikových chatách ROH, pomáhal třeba v kuchyni škrábat brambory. A když se pak mohl vrátit ke své kariéře, byl to již starý a zlomený muž. Karty měl zkrátka moc špatné. Vlasta Burian, který zemřel v roce 1969 na plicní embolii, se dočkal rehabilitace v plné šíři až o 25 let později...

Zdroje informací:

Jiří Hrbas: Vlasta Burian

Wikipedia.org: Vlasta Burian

Ondřej Suchý: Vlasta Burian na cestě do 21. století

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články