Vrah z Výměny manželek Jacob Stockdale: Proč 25letý syn brutálně zabil svou matku a bratra?

Vrah z Výměny manželek Jacob Stockdale: Proč 25letý syn brutálně zabil svou matku a bratra?
Zdroj: Unsplash

Máte rádi reality show Výměna manželek, kde to někdy bývá i na ostří nože, tedy obrazně řečeno? V Americe však toto rčení vzalo jedno dítě doslova a v dospělosti zabilo svou matku i bratra. Co se stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 07. 2023 16:00

K dvojité vraždě došlo 15. června 2017. Pětadvacetiletý Jacob Stockdale zastřelil svou matku Kathryn a bratra Jamese. Pak obrátil zbraň proti sobě, ale přežil. Jeho motiv však zůstává doposud zahalen tajemstvím. Žena, která si v roce 2008 vyměnila na dva týdny život s jeho matkou, má jednu mrazivou teorii.

Rodiny Stockdaleových a Tonkovicových ve Výměně manželek

Epizoda s výměnou těchto dvou rodin odvysílala stanice ABC 23. dubna 2008. Rodina Stockdaleových pocházela z Ohia, Tonkovicovi zase z Illinois. A jak už to bývá, každá z nich měla zcela jiný přístup k životu a výchově dětí.

Tonkovicovi byli pohodoví a bezstarostní lidé. Laurie, manželka Johna Tonkovice, řekla, že by si měli všichni každý den užívat, jako by byl poslední. Kromě toho ráda tančila s dětmi, častovala svou rodinu hamburgery a rozdávala peníze, Stockdaleovi své děti chránili před okolním světem a jeho špatným vlivem. Také prosazovali pravidlo, že si jejich ratolesti musí určitá privilegia, jako třeba poslech rádia, doma odpracovat. Netolerovaly se ani nadávky a randění. Prý z toho vznikalo pak jen nechtěné těhotentsví. A to byla pouze špička ledovce.

Byla na vině přísná výchova?

Když přijeli policisté 15. června 2017 do domu v Beach City v Ohiu, měli od operátora linky 911 informace, že se z domu ozval jen jeden výstřel. Jenomže kromě Jacoba, jenž krvácel ze střelné rány na hlavě, našli uvnitř také mrtvoly matky Kathryn a mladšího bratra Jamese. Bylo jasné, že nejprve zavraždil je a poté zbraň obrátil proti sobě. Byl okamžitě převezen do nemocnice, kde mu lékaři zachránili život.

V následném prohlášení uvedl nejstarší ze synů Calvin, že James byl vždy strůjcem zábavy v rodině. Bude tak chybět nejen jim, ale také mnoha přátelům. Také se vroucně modlí za Jacobovo uzdravení. Otec Timothy zase zavzpomínal na Kathryn, se kterou žil 32 let. Milovala vzdělávání, byla zapálenou křesťankou a zajímala se o ekologické zemědělství.

Proč je tedy Jacob zastřelil, když se podle popisu zdáli být dobrými lidmi? Jeho náhradní máma z Výměny manželek Laurie Tonkovic zavzpomínala, že když po týdnu změnila pravidla a dovolila dětem bavit se, dívat se na televizi a hrát videohry, Jacob se rozplakal a vyběhl z domu. Když se ho pak zašla zeptat, co se stalo, odpověděl jí, že táta s mámou by mu řekli, že za "tyhle věci shoří v pekle". Byla tak na vině přehnaně přísná výchova? Dusil to Jacob v sobě tak dlouho, až nakonec vybouchl?

Z psychiatrie do vězení

Po svém zatčení a následném obvinění Jacob prohlásil, že jednal v nepříčetném stavu, tudíž je nevinný. Dva roky strávil po psychiatrických lečebnách, ze kterých se pokusil několikrát uprchnout. Krátce před soudem, jenž se konal před dvěma roky, byl shledán příčetným. Za vraždu matky a bratra byl odsouzen ke třiceti letům vězení. Jeho rodina se k případu již nadále nevyjadřuje. Pouze požádala soudce, aby byl při ukládání trestu "shovívavý".

Zdroje informací:

Nickiswift.com: The Tragic Story Of The Stockdale Family From Wife Swap

Allthatsinteresting.com: The Tragic Story Of Jacob Stockdale, The Former 'Wife Swap' Contestant Who Killed His Mother And Brother

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články