Otec sériového vraha Lionel Dahmer: Při Jeffreym stál i po odsouzení, dlouho hledal vysvětlení jeho chování

Otec sériového vraha Jeffreyho Dahmera: Jevil se mi jako tichý a stydlivý hoch, uvedl Lionel Dahmer v jednom z rozhovorů
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Rodina Dahmerových. Jeffrey je první zleva.
Na střední škole propadl alkoholu a temným sexuálním představám.
Své oběti nejprve zdrogoval, pak usmrtil. Ukájet se začal až nad jejich mrtvými těly.
O něco později začal mladíkům vstřikávat do mozku kyselinu. Myslel si, že se tak stanou povolnějšími. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Za každým sériovým vrahem stojí rodina, která ho vychovala. V případě Jeffreyho Dahmera, jenž v letech 1978 až 1991 zabil 17 mladých mužů, to je otec Lionel a matka Joyce. Ani jeden z nich netušil, co jejich potomek provádí. Nejvíce to ale zasáhlo Lionela. Ten svého syna miloval natolik, že na něho nikdy nezanevřel.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 05. 2023 16:00

Své pocity a život před a po odhalení Jeffreyho zločinů sepsal v knize Father's Story, kde se také snažil najít příčinu toho, proč se z jeho syna stal brutální vrah. Jaký byl jejich vztah s Jeffreym a co si myslel po jeho zatčení?

Kdo byl Lionel Dahmer?

Lionel se narodil 29. června 1936 ve West Allis ve Wisconsinu. Většinu života pracoval jako chemik. S Joyce se jim narodili dva synové - Jeffrey (1960) a David (1966). Pravdou je, že Davidovi se Lionel věnoval více. Na Jeffreyho moc času neměl, neboť si zrovna dodělával na večerní škole titul magistra. Když už se nějaký čas našel, trávili ho věru bizarním způsobem. Bělili kosti mrtvých zvířat, které našli pod jejich domem. Zatímco pro Lionela to byl jen další vědecký projekt, Jeffrey byl tím zcela uchvácen. A to ještě netušil, že má jeho syn soukromou sbírku z přejetých zdechlin, které našel na nedaleké silnici.

"Jevil se mi jako tichý a stydlivý hoch," svěřil se v roce 1994 Lionel moderátorce Oprah Winfrey.

Lionel měl navíc dost vlastních problémů. Manželství s Joyce bylo čím dál horší, mnohokrát u nich doma musela zasahovat policie. Vše skončilo rozvodem v roce 1978. Měsíc předtím, než soudce klepl kladívkem a řekl rozvedeno, zavraždil Jeffrey svou první oběť - Stevena Hickse.

Vraždy a zatčení Jeffreyho Dahmera

Oběťmi Jeffreyho byli mladíci ve věku 14 až 33 let, většinou homosexuální orientace. Lovil je většinou v barech a nočních klubech, kde jim sliboval peníze za to, když se u něho doma nechají vyfotit nazí. Jeffrey však jen nevraždil. S mrtvolami měl také sex, někdy je i zmrzačil anebo částečně snědl. Jeho poznávacím znakem bylo ale lití kyseliny do vyvrtané díry v hlavě, čímž z daného jedince vytvořil prakticky zombie.

Lionel netušil, že je jeho syn vrah. Jen měl podezření, že ses ním něco děje. Když ho v roce 1989 zatkli za sexuální napadení druhého stupně, napsal soudci dopis, kde ho prosil o druhou šanci. Tu ale jeho synáček promarnil, neboť začal znovu vraždit.

Se synem to Lionel nevzdal

Lionel se o synových vraždách dozvěděl až po jeho konečném zatčení, kdy ho policie stíhala již jako vraha. Nemohl tomu uvěřit. A tak se rozhodl, že svého syna v této chvíli neopustí.Paradoxně je to velmi sblížilo.

Stál po jeho boku, když byl odsouzen k patnácti doživotním trestům a nevynechal ani jednu příležitost ho ve vězení navštívit. Potřeboval to, neboť se po celou dobu snažil přijít na to, proč se z jeho syna stal vrah. Přemýšlel, zda šlo o enviromentální nebo genetickou záležitost. Dumal také nad tím, zda nebyly na vině léky, které jeho žena brala v prvním trimestru. Anebo za to mohlo násilí, které se stalo pevnou součástí popkultury?

A pak tu byla také nepříjemná operace kýly, která změnila Jeffreyho osobnost a nepřítomnost otce. Mohlo to být cokoliv. Pravdu se mu ale již nepodařilo zjistit. V roce 1994 zabil Jeffreyho spoluvězeň. Synova smrt ho velmi zasáhla, raději se tak stáhl do ústraní. V současnosti by měl pobývat v Ohiu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jeffrey Dahmer

Allthatsinteresting.com: The Story Of Lionel Dahmer, The Loving Father Of Jeffrey Dahmer Who Had No Idea He Was Raising A Serial Killer

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články