Tajemství slavné fotky: Svět věřil, že takhle vypadá bolest a zmar, pravda byla odhalena až po 40 letech

Tajemství slavné fotky: Svět věřil, že takhle vypadá bolest a zmar, pravda byla odhalena až po 40 letech
Zdroj: Wikimedia Commons, Dorothea Lange, Public domain

Tato fotka obletěla celý svět. Je na ní žena s tvrdou, ustaranou a unavenou tváří. Vedle sebe má děti, které se o ni opírají. Vypadá to, jako by byla naprosto vyčerpaná a v depresi. Snímek pořídila Dorothea Lange a nazvalo ho "Migrant Mother".

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 06. 2023 11:00

Jestliže fotografka byla ze svého díla nadšená, žena jménem Florence Owens Thompson, která jí stála modelem, měla jiný názor. Cítila se být využívána k účelům, k nimž nedala svůj souhlas. Jaký byl její skutečný život?

Přežít bylo těžké

Než se seznámíme s životem Florence, měli bychom se podívat na dobu, v níž musela žít. Velká hospodářská krize započala v roce 1929 a skončila o deset let později. Šlo o nejhorší ekonomickou recesi v industrializovaném světě. Vše začalo krachem akciového trhu na Wall Street, což ve výsledku položilo spoustu investorů.

V následujících letech došlo k prudkému poklesu průmyslové výroby a nárůstu nezaměstnanosti. V roce 1933 bylo bez práce 15 milionů Američanů. V zemi také zkrachovala polovina bank. A právě v této době deprese a zmaru vznikla fotka, která chytla celý národ za srdce. Byla na něm údajná migrantka, na jejíž tváři bylo vidět, že je sužována tvrdým životem.

Věřila, že šlo o znamení

Fotografka Dorothea Lange se v březnu roku 1936 vracela zrovna domů, po měsíční práci, kdy fotila migrující zemědělské dělníky v oblasti Los Angeles, když vtom uviděla na silnici ceduli s nápisem Tábor sběračů hrachu. Tam pracovali nekvalifikovaní a málo vzdělaní lidé, které bylo možné zaměstnat pouze v podřadných pracích, jako je sklizeň různých plodin. "Odměnou" jim byla mrzká mzda, dlouhá pracovní doba a hrozné podmínky.

Lange pořídila jen několik snímků a odjela pryč. O dvacet minut později ji ale začal vnitřní hlas přesvědčovat o tom, aby se vrátila zpět. Poslechla ho. Podařilo se jí objevit špinavé tábořiště s 500 dělníky, kteří se choulili v provizorních stanech. Zlákaly je inzeráty v novinách, jenž slibovaly práci na poli s hrachem. Jenomže když úrodu zničilo počasí, nikdo je neodvezl zpět. Zůstali na místě a bez jakýchkoli prostředků. Lange po chvilí zamířila, jako by byla přitahována magnetem, ke zbídačené a hladové ženě. Pořídila fotky, a aniž by se jí na něco důležitého zeptala, odjela. Její mise byla splněna.

Pravda odhalena až po 40 letech

Fotka s názvem "Migrant Mother" byla dlouhou dobu zahalena tajemstvím. Povídalo se o ní, že je to poslední snímek, jenž zachycuje skutečnou depresi. Lange pak již toto, vskutku umělecké dílo, nikdy nepřekonala.

Identita ženy byla odhalena až po čtyřiceti letech. Jak již bylo uvedeno výše, šlo o Florence Owens Thompson. K identifikaci vlastně přispěla ona sama. Když v sedmdesátých letech fotografii uviděla, napsala do místních novin, že jí hluboce pohrdá. Cítila se být využitá. Nedostala žádný honorář ani kopii, i když jí to Lange slibovala. Prožila život plný bolesti, a tuto fotografii považovala za další ránu.

Poté, co zemřela, se její potomci rozhodli světu sdělit, jak to ve skutečnosti bylo. Florence byla domorodkyní. Narodila se na území Čerokíů. S narozením šestého dítěte přišla o finanční podporu, zemřel jí manžel. Aby uživila rodinu, pracovala přes den na poli a v noci v restauraci. Její slabostí ale bylo, že se velmi rychle seznamovala. S narozením sedmého dítěte tak musela zase jít, jak se říká, o dům dál. Zamířila tak se svým aktuálním partnerem, řezníkem Jamesem Hillem, na sběr řepy do Imperial Valley. V táboře sběračů hrachu se ocitla jen proto, že jim na autě praskl řemen. Hill ho tak šel, s několika dětmi, vyměnit do města za nový. Výraz na její tváři tak spíše vyjadřoval znudění z dlouhého čekání než depresi. Ale kvůli různým teoriím a vysvětlením jí ona fotka v životě připravila nejedno příkoří.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Migrant Mother

Historybyday.com: Migrant Mother - She Was the Face of te Great Depression and Hated It

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články