Legendární fotografka Zuzana Mináčová: Focení s dalajlámou mi zařídil Václav Havel, Alžbětě II. jsem jediná pohlédla do očí

Legendární fotografka Zuzana Mináčová: Focení s dalajlámou mi zařídil Václav Havel, Alžbětě II. jsem jediná pohlédla do očí
Zdroj: Se souhlasem Strojmetal Aluminium Forging a.s.
Výstava fotografií Zuzany Mináčové potrvá do 1. 9. a nalézt ji můžete na Ringhofferově náměstí v Kamenici u Prahy.Zuzana Mináčová fotila v Karlových Varech také Johna Travoltu.Zuzana Mináčová pózuje se svými slavnými fotografiemi. Zde například s Milanem Lasicou a Júliem Satinským.Josef Abrhám a Libuška Šafránková.+ 8 fotek+ 9 fotek

Na Ringhofferově náměstí v Kamenici u Prahy byla slavnostně zahájena venkovní výstava fotografií Zuzany Mináčové (90), ikony československé fotografie a karlovarského filmového festivalu. Mezi známé osobnosti, které zvěčnila, patří královna Alžběta II. nebo celý klan herecké rodiny Douglasových. Jak na vybrané celebrity vzpomíná?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 09. 08. 2022 12:00

Na 28 velkoformátových fotografií bude k vidění do 1. 9. 2022. Nechybí mezi nimi portréty dalajlámy, Michaela Douglase, Libušky Šafránkové, Alžběty II. nebo Václava Havla. V rozhovoru pro Lifee.cz Mináčová odhaluje, že právě Havel jí setkání s dalajlámou zařídil.

Zuzana Mináčová o Alžbětě II.

S britskou královnou Alžbětou II. se fotografka setkala v Děvíně u Bratislavy, kam královna v roce 2008 zavítala na státní návštěvu. Před jejím příjezdem mě seznámili s velmi přísným společenským protokolem. Musela jsem dodržet předepsané oblečení a fotografovat pouze z vyhrazeného prostoru. V žádném případě jsem nesměla být před královnou, ani blízko za ní," popisuje nevšední focení Mináčová na svých stránkách.

Královna se prý dostavila na sekundu přesně, ovšem spolu s ní přijela také smečka zahraničních reportérů. Dravost mých kolegů mě překvapila a nastal skutečný boj o život. Padla na mě dokonalá beznaděj až do chvíle, kdy jsem celý protokol hodila za hlavu," vzpomíná fotografka.

Moji vysocí kolegové neměli šanci vidět královně do tváře, protože ji stínila široká krempa jejího klobouku," dodává Mináčová, která je velmi drobné postavy, což se ukázalo být výhodou. Využila jsem svého výškového handicapu a fotografovala královnu téměř od země. Snad jediné se mi povedlo pohlédnout jí do očí."

Zuzana Mináčová a Kirk Douglas

Zuzana Mináčová také patří mezi fotografy, kterým se postupem času poštěstilo vyfotit celý klan rodiny amerického herce Michaela Douglase. „Fotografovat takovou rodinu je snem každého fotografa, já jsem dokonce fotografovala i jeho manželku a vnuka." Obzvlášť vzpomíná na první setkání s otcem Michaela Kirkem, které proběhlo v roce 1981 na festivalu v Moskvě.

„V hotelu Rossija se mnou nastoupil do výtahu muž, který mi připadal nějak povědomý. Neuměla jsem ho zařadit, a tak jsem se ho zeptala, zda mluví německy. Odpověděl mi perfektní němčinou," popisuje Mináčová, jak se s hercem seznámila. ,Tak to nebude Američan, protože ti německy nemluví,' říkala jsem si a udělala další pokus. Představila jsem se mu jménem a on mně též: ,Kirk Douglas!' Zkoprněla jsem úžasem."

Herec jí vysvětlil, že má hlad a marně se pokouší najít restauraci. Mináčová tedy neváhala a rozhodla se ho do restaurace doprovodit. „Kaviár se jedl polévkovými lžícemi a zapíjel se dobře chlazeným šampaňským," vzpomíná.

Zuzana Mináčová o Václavu Havlovi

Jak jste se dostala k dráze fotografky?

To bylo velmi jednoduché. Začala jsem fotit proto, že škola uměleckého průmyslu stála přímo naproti nám. Byla nejblíž a já si mohla přispat. Fotce jsem ale propadla a začalo mě to hrozně bavit. Fotím od svých dvaceti let a přestala jsem asi v sedmdesáti. Výstava v Kamenici, která vznikla díky partnerství firmy Strojmetal, je tedy takový drobný výsek mojí tvorby.

Řada fotek pochází z karlovarského filmového festivalu. Bylo těžké se k focení hvězd dostat?

Nebylo. Já jsem totiž začínala ve filmovém průmyslu, a právě proto mě před padesáti lety poslali na můj první festival. Nejdříve jsem byla outsider, ale vypracovala jsem se a nakonec jsem získala přístup i k největším hvězdám.

Je náročné fotit filmové hvězdy? Zdá se, že mezi nimi dnes máte řadu přátel.

Jsou to profesionálové, vědí, jak se mají před objektiv postavit, jak se tvářit. Je to pro mě ta nejlehčí práce. Jsem ráda, že někteří z nich přišli i dnes.

U filmu jste ale neskončila, k vidění je tu fotografie královny Alžběty II. nebo dokonce dalajlámy. Jak takovou fotku získat?

Fotku dalajlámy jsem moc chtěla, a tak jsem šla za svým přítelem Václavem Havlem. Ten jen řekl, že to není žádný problém a ráno mě bude Jeho Svatost čekat v hotelu. A tak se i stalo. Dalajlámův štáb mě upozornil, že mu mohu dát jen jednu otázku, dalajláma s tím ale nebyl spokojený, a nakonec ještě prosazoval, aby raději počkalo jeho letadlo. Na focení a všechny otázky si čas našel.

Je jen těžké si představit, že přijdete za prezidentem, aby vám zařídil focení.

Havel byl ale neskutečně ochotný, skromný, obyčejný a senzační člověk. Byli jsme přátelé a vážím si, jak moc on sám pomohl festivalu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články