Nejslavnější fotka z varšavského ghetta: Děs v očích chlapce je smutným svědectvím holokaustu

Likvidace varšavského ghetta: Děsivá fotka lidí, které čeká smrt
Zdroj: Wikimedia Commons/Jürgen Stroop, Public domain

Fotografie dokumentující zničení varšavského ghetta patří mezi nejsugestivnější svědectví o holokaustu. Židé jsou na nich vyháněni ze svých příbytků a nemilosrdně zastřeleni. Jedna z fotek ale nad ostatními "vyčnívá". Je na ní chlapec se zdviženýma rukama, jemuž se v očích zračí čirý strach. Jaký příběh se ukrývá za tímto snímkem?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 04. 2023 16:00

Dospívající chlapec je spolu s několika ženami a muži vyveden ven před dům. Stojí vepředu, je pár kroků před ostatními. Ze zoufalství zvedá ruce nahoru, aby Němcům ukázal, že udělá vše, jen aby ho nechali žit. Ruce nahoru zvedá i žena vedle něho, snad jeho matka, a otáčí hlavu dozadu. Prosí snad esesáky očima, aby je nezastřelili?

Likvidace varšavského ghetta

Fotka židovského chlapce se stala součástí zprávy o likvidaci ghetta, kterou sepsal generálmajor policie SS-Gruppenführer Jürgen Stroop. Tento dokument, který je dodnes považován za jeden z nejdůležitějších zdrojů informací o holokaustu, byl určen pro Henricha Himmlera.

Má 75 stran a je složen ze tří částí. První uvádí počet bojových jednotek účastnících se akce, druhá se zabývá statistikou zavražděných a zajatých Židů, a poslední, třetí, obsahuje sadu 53 fotografií dokumentujících vyhlazení ghetta. Po válce spojenci předali zprávu Hlavní komisi pro vyšetřování německých zločinů v Polsku. V současnosti je uložena v Ústavu národní paměti.

Většina snímků, jenž byla v roce 1943 pořízena, má na sobě popisky ve švabachu, což byl tehdy typický styl písma pro nacistickou propagandu. Na fotce se dvěma nahými muži můžeme číst "hanba pro lidstvo", jinde zase kolují slova jako "bandité" a "židovští zrádci". U chlapcovy fotky je nápis: "násilně vyvlečen ze svého úkrytu."

Pravda o chlapci z ghetta?

Fotografie židovského chlapce se stala natolik známou, že není možné hovořit o holocaustu v Polsku, aniž bychom její existenci nezmínili. Jak ale ukázal čas, je velmi těžké oddělit skutečnost od povídaček. Fotografie byla nejednou interpretována rozporuplně. Dokonce se objevili lidé, kteří se na fotce poznali a tvrdili, že znají chlapcovu identitu.

V roce 1997 kontaktoval Muzeum bojovníků v ghettu devadesátiletý Abraham Zelinwarger, který tvrdil, že chlapec na snímku je jeho syn Lewi, jenž zemřel v Treblince. Historici a archiváři však spolehlivost této informace nepotvrdili. O něco později se objevil muž jménem Nussbaum, který tvrdil, že je oním chlapcem se zdviženýma rukama. Dokonce o něm vznikl dokumentární film. Nakonec ale vyšlo najevo, že i tato stopa vedla do slepé uličky.

Vzpomínka na chlapce z ghetta

Fotografie chlapce je také častokrát inspirací pro umělce. Kupříkladu izraelský malíř Samuel Bak, který taktéž strávil část svého života v ghettu, se nijak netají tím, že ve svých pracích často využívá motiv snímku. Polka Zuzanna Maliszewska zase fotku využila ve svém sítotisku s názvem Game Over.

Na závěr lze snad jen dodat, že na internetu nalezneme spoustu článků zabývajících se identitou židovského chlapce. Není ale mnohem důležitější to, co fotografie zobrazuje? K takovým událostem by již nikdy nemělo docházet. V civilizované společnosti by nemělo být přípustné, aby jeden člověk měl nad druhým neomezenou moc, a to jen kvůli tomu, že je jiné národnosti, rasy, či odlišného náboženského vyznání...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Warsaw Ghetto

Twojahistoria.pl: To najsłynniejsze zdjęcie z getta warszawskiego. Co powinieneś o nim wiedzieć?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články